Ptica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
…ili misli jednog mladog teatra o 'usamljenosti i slobodi'.
autorski tim funkcija
Luka Matićoblikovatelj svjetla
Srđan Badurinaoblikovatelj zvuka
Andrea Giordanioblikovatelj zvuka
Jadran Grubišićautor teksta
Jadran Grubišićredatelj
izvođači uloge
Jadran Grubišić

Nakon što su diplomirali na UAOS, glumci i lutkari Jadran Grubišić, Lucija Barišić i Davor Kovač osnovali su svoj teatar imenom Pierre Vally. Njihova prva predstava izravni je nastavak studentskog iskustva, monodrama Jadrana Grubišića koja je život započela kao studijska vježba ''rad glumca u žanru'', potom postala njegova diplomska predstava, a zatim, nakon još dvije godine rada i istraživanja i predstavu za publiku.

Ptica je inspirirana novelom A.P.Čehova ''Čovjek u futroli'' jer – ''Na ovom svijetu nema malo ljudi osamljenih po prirodi, koji se kao rak pustinjak ili puž trude zavući u svoju ljušturu. Možda je to pojava atavizma, vraćanje u ono vrijeme, kad čovjekov predak nije još bio društvena životinja, pa je živio osamljen u svom brlogu, a možda je naprosto jedna od mnogih osobina ljudskog karaktera – tko bi to znao?''

Službena najava pak glasi ovako:

''Kada je život prazan, doleti ptica. Kada je život siv, doleti ptica. Kada je najsretniji životni trenutak, doleti ptica. Vidim li je tada?

Jedan čovjek živi sam. Jedan čovjek ima sve stvari pod kontrolom. Jednoga dana čovjeku u život doleti  ptica...

Ptica je predstava o usamljenosti, vjeru u samoga sebe i uopće o tome što je sloboda za jednog čovjeka. Svi sanjamo o tome da imamo krila. Što kada bi ih i imali?

Ptica je svojevrstan sukob sa samim sobom, ali i tračak jedne ljubavi, velika želja za kazalištem, i poneki dobar prijatelj koji mi je bio prijeko potreban u prolasku kroz život.

Ptica je moja prilika za biti iskren i reći nešto o sebi.

Lagano sam pisao tekst, pomalo režirao i tu i tamo glumio…najmanje sam se trudio glumiti, a najviše govoriti tko sam i što me muči.''

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter