Naslovnica > PREDSTAVE > Pinokio (DK Dubrava)

Pinokio (DK Dubrava)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Collodijev drveni lutak oživljava ponovno na domaćim repertoarima, ovaj put u konceptu Ivane Miletić – Piškor.
autorski tim funkcija
Katarina Pohlkostimograf
Carlo Collodiautor predloška
Maja Kovačdramaturg
Dražen Šivaksuradnik za glumu
Ivana Miletić - Piškorautor koncepta
Damir Šimunovićskladatelj
Leo Vukelićscenograf

Pinocchio ili kod nas - Pinokio -  slavni je drveni lutak koji se prvi put spominje u knjizi Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino talijanskog književnika Carla Collodija (što je zapravo bio pseudonim Carla Lorenzinija) iz 1883.godine.

Drvenog lutka Pinokija, kao nadomjestak za sina kojeg nikad nije imao, napravio je majstor Geppetto od čudesnog  komada drveta koje govori i skače. Gepetto ga požrtvovno odgaja kao pravog dječaka, a kada treba krenuti u školu, majstor proda svoj jedini kaput da bi njemu mogao kupiti knjige.

Pinokio je pak prilično nezahalan, a na njegovo zločesto i nestašno ponašanje cijelo vrijeme ga upozorava Zrikavac govoreći mu da će se pretvoriti u magarca, no lutak ga ne želi slušati.
Pinokio na putu do škole  naiđe na gomilu ljudi koja gleda predstavu marionetskoga kazališta, proda školske knjige i kupi ulaznicu za predstavu.  Marionete koje igraju predstavu ga prepoznaju i prestanu igrati predstavu, to izazove bijes vlasnika kazališta Mangiafuoca. On želi kazniti Pinokia i s njime zapaliti vatru za kuhanje večere, no Pinokio se sretno izvuče iz te pustolovine i izbavi lutka Harlekina iz kazališta marioneta. Mangiafuoco mu daje pet zlatnika da ih odnese svome tati, no Pinokio odluta u društvu zločestog Mačka i Lisice. Lisica i Mačak prevare Pinokija te mu otmu novce uvjeravajući ga kako će se oni umnožiti ako ih posije u polje čuda.

U nastavku svojih brojnih avantura, Pinokio se izgubi te susretne Vilu kojoj slaže, našto mu naraste nos, da bi na kraju ipak prizno istinu i obećao kako će se popraviti i vratiti Geppettu – no to ne učini.

Pinokio u svojim lutanjima doživi još mnogo toga: služi kao pas čuvar farmeru koji ga na to prisili; posjeti zemlju igračaka u kojoj uživa pet mjeseci dok se ne započne pretvarati u magarca kako mu je najavio Zrikavac, te konačno završi u utrobi morskoga psa gdje susretne Geppetta koji ga je pošao tražiti.

Na kraju se Geppetto i  Pinokio sretno izvuku iz morskoga psa, i dođu kući, Pinokio se iskreno pokaje, a Dobra vila pretvori ga – u pravoga dječaka.

Najnoviju varijaciju ove slavne priče, u koprodukciji Plesnog ateliera Naiva i DK Dubrava, postavlja Ivana Miletić – Piškor, koja o svom konceptu kaže:

Prkos, tvrdoglavost, zanesenost, znatiželja, ali i velika osjećajnost… Podsjećaju li vas te karakteristike na neko dijete, možda? Pa Pinokio je drveni lutak koji ima baš te osobine koje ga čine jednim tipičnim djetetom, koje nema znanja o svijetu oko sebe i uporan je u ponavljanju svojih pogrešaka. Njegova znatiželja i naivnost ga koštaju mnogih nevolja no ljubav prema roditelju je jača i on ipak ostaje na svom putu, i uči…

Izabrali smo priču Pinokija kao temu jer mislimo da je zapravo vrlo suvremena, kao i sam njegov lik, i mislimo da će se mnoga djeca prepoznati u njemu u pojedinim situacijama.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE