Login za korisnike

Smrt trgovačkog putnika

Ovogodišnji Festival svjetskog kazališta otvara poznata drama Artura Millera, u režiji belgijskog redatelja Luka Percevala.

***

 

Jedna od vjerojatno najpoznatijih Millerovih, a svakako i američkih drama, Smrt trgovačkog putnika iz 1949., u momentu je postala hit, dobivši iste godine kada je napisana Pulitzerovu nagradu, a odmah sljedeće i Tonya.

Ono na što se Miller obrušio jest ideja o američkom snu. Willy Loman trgovački je putnik u dobi od 63 godine, koji nakon 36 godina rada dobiva otkaz. Svjestan teškog stanja u kojem se nalazi, osobito financijskog, a za koje će uskoro saznati i njegova žena Linda i sinovi Happy i Biff, Willy Loman odlučuje napraviti jedinu razumnu stvar – počiniti samoubojstvo i dobiti veliku svotu novaca od osiguranja. On nije još uvijek svjestan da njegove sinove čeka vrlo vjerojatno jednako tmurna, bezperspektivna budućnost, te nije svjestan da mu njegov sin Biff nikad nije oprostio što ga je zatekao u krevetu s drugom ženom. Willy Loman namjerno počini automobilsku nesreću.

Poznati belgijski redatelj Luk Perceval u ovoj izvedbi Millerove drame prikazuje večer zadnjeg dana Lomanovog života. Ona se odvija na kauču ispred televizora, te je zaključak jednog života koji je potrošen na od-vrata-dovrata prodavanja ideja o boljem, američkom životu. Perceval također ističe generacijsku tragediju, u kojoj su Lomanovi sinovi gotovo kao njegovi duplikati.

Ansambl predstave čine glumci kazališta Schaubühne am Lehniner Platz.


Odgovori