Login za korisnike

Kamenolomac

Priču o kamenolomcu koji nije bio sretan na scenu postavlja Kazalište Merlin.

***

Kazalište Merlin svoju je novu predstavu namijenilo učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole, a svoju motivaciju opisuju ovako:

"Primiče se dan velikih odluka i opredjeljenja ! Što i kuda nakon osnovne škole. Koji su moji afiniteti, želje i potrebe ? Dali da upišem školu za zanimanje koje je trenutno atraktivno, dali da radim ono što su radili moji preci (djedovi, bake, stričevi …) ili sam ja ipak nešto posebno, nešto drugačije ?!"

Priču nepoznatog autora dramatizirala je Kristina Gavran, a njezin sadržaj Merlinovci prepričavaju ovako:

Ovo je priča o čovjeku koji je naslijedio prirodni dar za obradu kamena. Preuzevši obiteljsku tradiciju bio je spreman savladati vještinu oblikovanja te divne Zemljine materije, što ga je učinilo jakim i zdravim. Svi su ga suseljani poštivali jer je bio radin, pošten i uzorit čovjek. Kamenolomac naime i nije bio uistinu sretan. Stremio je lagodnijem životu, bogatijem i uspješnijem. Svoje je želje uputio Bogu i tako je počeo njegov put upoznavanja života kojeg je zamišljao i priželjkivao. Neki kažu: Dobro pazi što želiš, moglo bi ti se ostvariti! Drugi pak psihologiziraju : Kad nešto poželiš, znači da si spreman za ostvarenje želje. Treći nas podučavaju: Ako nešto želiš, zatraži ! Četvrti znaju da: Želje su iluzija i vode u propast... A mi kao list na vjetru obliječemo čas jednu, čas drugu mudrosnicu i ovisno o vrsti želje biramo način na koji čemo zatražiti uslišenje. Kamenolomac je otvoren čovijek iz naroda i prvo što je poželio, jest biti glasnik naroda, pa kralj kojemu se svi klanjaju bez obzira na svoj stav, zatim je poželio biti sunce, pa vjetar, planina....i postade sve to!! Čega li je svega humorističnoga doživio, kako je sudjelovao u daćama i nedaćama odabranih si životnih uloga.... 

 

autorski tim
Ana Merlinredatelj

izvođači
Ana Merlin
Ivan Horvat
Ivan Vukelić

Odgovori

POVEZANE VIJESTI