Login za korisnike

PROmjene

Zagrebački plesni ansambl svoju je prvu premijeru u sezoni 2012/2013 odlučio povjeriti mladim domaćim koreografskim snagama.

***

Predstava PROmjene plesni je omnibus troje mladih koreografa ujedinjenih oko teme današnjeg društva kao naslijeđa promjena započetih krajem 60-tih godina prošlog stoljeća. Inspirirani tim vremenom previranja, vremenom završetka hladnog rata, razvoja medija, početka masovnih komunikacija, studentskih demonstracija, borbe za ljudska prava te općeg buđenja svijesti, kao i razvojem pop kulture, autori se bave društvenim pitanjima aktualnim danas jednako kao i tada.

Ognjen Vučinić u prvom dijelu omnibusa tematizira položaj žene u društvu, kao i žensku perspektivu na vlastitu društvenu ulogu. Pomicanje fokusa sa žene u ulozi majke-kućanice na ženu koja istražuje vlastite mogućnosti i ambicije, isprepleteno je s intimističkim pristupom propitivanja ženstvenosti kao imperativa kojeg nameće tradicija ali i modna industrija kroz medije već desetljećima.

U drugom dijelu Martina Nevistić se bavi ideologijom nenasilja. Polazeći od suodnosa zajedništva i prava na individualnost,  gradi priču o potvrđivanju prava pojedinca na samoodređenje i samoostvarenje, o izlaženju iz okvira koje nameću društvene ustaljene norme, o spontanosti i slobodi, otvorenosti i toleranciji, te shvaćanju društva kao skupa različitih jedinki koje čine jedan organizam.

Za završetak, Aleksandra Mišić bavi se vječnom borbom za pravo glasa, točnije – za pravo da se progovori. Koristeći kao inspiraciju ikoničke fotografije prosvjeda iz 60tih, razvija priču o proboju volje, o čovjekovoj želji da ga se čuje, da bude slobodan u izricanju.

 


Odgovori