Naslovnica > PREDSTAVE > PROmjene

PROmjene

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zagrebački plesni ansambl svoju je prvu premijeru u sezoni 2012/2013 odlučio povjeriti mladim domaćim koreografskim snagama.
autorski tim funkcija
Kristina Jakovac Bangourakostimograf
Samir Kadribašićskladatelj
Rona Žuljdramaturg
Martina Nevistićkoreograf
Aleksandra Mišićkoreograf
Ognjen Vučinićkoreograf

Predstava PROmjene plesni je omnibus troje mladih koreografa ujedinjenih oko teme današnjeg društva kao naslijeđa promjena započetih krajem 60-tih godina prošlog stoljeća. Inspirirani tim vremenom previranja, vremenom završetka hladnog rata, razvoja medija, početka masovnih komunikacija, studentskih demonstracija, borbe za ljudska prava te općeg buđenja svijesti, kao i razvojem pop kulture, autori se bave društvenim pitanjima aktualnim danas jednako kao i tada.

Ognjen Vučinić u prvom dijelu omnibusa tematizira položaj žene u društvu, kao i žensku perspektivu na vlastitu društvenu ulogu. Pomicanje fokusa sa žene u ulozi majke-kućanice na ženu koja istražuje vlastite mogućnosti i ambicije, isprepleteno je s intimističkim pristupom propitivanja ženstvenosti kao imperativa kojeg nameće tradicija ali i modna industrija kroz medije već desetljećima.

U drugom dijelu Martina Nevistić se bavi ideologijom nenasilja. Polazeći od suodnosa zajedništva i prava na individualnost,  gradi priču o potvrđivanju prava pojedinca na samoodređenje i samoostvarenje, o izlaženju iz okvira koje nameću društvene ustaljene norme, o spontanosti i slobodi, otvorenosti i toleranciji, te shvaćanju društva kao skupa različitih jedinki koje čine jedan organizam.

Za završetak, Aleksandra Mišić bavi se vječnom borbom za pravo glasa, točnije – za pravo da se progovori. Koristeći kao inspiraciju ikoničke fotografije prosvjeda iz 60tih, razvija priču o proboju volje, o čovjekovoj želji da ga se čuje, da bude slobodan u izricanju.

 

Odgovori