Login za korisnike

Blackland

Da se kazališna predstava može napraviti doista iz bilo čega dokazuje Kretakor. Blackland su napravili iz – sms-a!

***

Tridesetjednogodišnji mađarski redatelj Arpád Schilling ponovno je razveselio mađarsku kazališnu publiku željnu inovativnosti i nekonvencionalnosti. A zašto, sada će moći vidjeti i hrvatska publika, jer na ovogodišnjem Festivalu svjetskog kazališta Schilling gostuje sa svojom novijom predstavom 'Blackland'.

Radi se, dakle o prilično neobičnom projektu kazališne skupine Krétakör, kojoj je Schilling umjetnički voditelj. Skupina je od 1. siječnja 2004. godine skupljala sms poruke od poslužitelja dnevih vijesti, od kojih je svaka poruka, odnosno vijest, dugačka 160 znakova. Vijesti su pretvorene u jedinstveni tekst koji je publici prezentiran u obliku glazbenih brojeva. Uz minimalno korištenje scenografije ili kostimografije cijela Schillingova ideja se temelji na tom tekstu i umijeću glumaca.

S obzirom da su većina vijesti prilično crne tematike, Blackland je oživio gotovo kao jedan satiričan i groteskan cabaret, koji prikazuje svakodnevni život kao apsurdni vrtlog tragedije i beznađa. No, ova predstava, unatoč tome nije tragedija, već jedna prilično razigrana i pjevna komedija satire, za koju sami članovi skupine Krétakör kažu da je dječja predstava zabranjana za mlađe od 18. I iako većina vijesti koje koriste u izvedbi jesu mađarske tematike, one zbog svojeg naglašenog apsurdnog načina izvedbe, dobivaju univerzalan značaj, što je već potvrdila zadovoljna publika širom Europe.


Odgovori