Naslovnica > PREDSTAVE > Za samo jedan dan

Za samo jedan dan

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dramski tekst suvremenog makedonskog autora na scenu HNK Varaždin postavlja gost iz Slovenije.
autorski tim funkcija
Trajče Kacarovautor teksta
Rene Maurinredatelj

Redoviti gost HNK Varaždin, slovenski redatelj Rene Maurin u sezoni 2012/2013 postavlja tekst suvremenog makedonskog dramatičara Trajčeta Kacarova, a predstava nastaje u koprodukciji s Centrom za kulturu Aco Šopov iz makedonskog Štipa.

Službena najava kaže da je glavni lik, neimenovani muškarac, svojevrsni Jedermann kojeg zatičemo kako se budi i sprema na posao: očekuje ga prvi radni dan na mjestu glavnog urednika dnevnih novina.

Preslušava poruku žene koja je otputovala teško bolesnoj majci. Nakon susreta s neobičnim majstorom/vodoinstalaterom, koji se u komadu pojavljuje i kao fotoreporter, doktor i vozač autobusa, odlazi na autobusnu stanicu. Na stanici susreće djevojku koja želi saznati kad se luđaci najviše eksponiraju, ujutro ili navečer; po njenom mišljenju društvo je utočište ludih i svaki drugi čovjek je lud.

Dalje pratimo neobične događaje i peripetije Muškarca u redakciji dnevnih novina, u bolničkom hodniku i autobusu gradskog prijevoza. U posljednjem prizoru dolazi do neočekivanog i neobičnog raspleta događaja koji su se Muškarcu zbivali od jutra do večeri - odnosno:

Gotovo svi likovi u komadu prisutni su samo u podsvijesti ili snu Muškarca; zbivanja u komediji su zapravo njegova fantazmagorija u kojoj se prepoznaju različite frustracije čovjeka danas, a prikazane su s obiljem humora. Očekuje se predstava koju bi možda bilo najtočnije odrediti kao suvremenu ili postmodernističku komediju dell' arte.  

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE