Login za korisnike

Titraji

Jeste li ikad razmišljali o tome kako i čime percipirate – ples?

***

Zrcalni neuroni, kako ih opsiuje Lawrence Shapiro u članku 'Making sense of Mirror Neurons',  zasebn-i su osjetilni sustav odgovorna za percepciju akcije. Nadahnuta tom Shapirovom idejom Zrinka Šimičić Mihanović pokušala je istražiti koji to osjeti sudjeluju u percepciji - plesa.

Kako sama kaže:

'Zrcalni neuroni djeluju na razini osjeta, a ne tumačenja, i zato je empatija brža od racionalnog razumijevanja. Na toj razini razumijeva se i pokret.

Empatiju koju osjećamo i kinestetičko iskustvo koje dobivamo gledanjem plesača možda možemo objasniti djelovanjem zrcalnih neurona. Ali, je li u tom slučaju presudno iskustvo gledatelja, ili umijeće plesača, njegova / njena virtuoznost; drugim riječima, je li lakše povezati se s kretnjom kakvu smo i samu nekada napravili, ili s pokretom kakav je našem tijelu nepoznat i nije ga u stanju napraviti? Je li uopće presudno to što vidimo, ili je kinestetički osjet moguć i bez pomoći vizualnog osjeta(2)? Kakvu ulogu u tom procesu ima glazba? I konačno, kakvo značenje svaki gledatelj upisuje u viđeno?

To su pitanja koja su nas vodila u ovom procesu. Hvala vam što ćete svojim dolaskom i činom gledanja odgovoriti na neka od njih. Molim vas da nakon pogledane predstave na listu papira koji ćete dobiti uz letak ostavite svoj trag, kao reakciju na viđeno. To može biti bilo što: misao, riječ, crtež, linija, točka...'

 


Odgovori