Naslovnica > PREDSTAVE > Prašnjavko

Prašnjavko

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Praizvedba u GKL-u Split donosi priču o neobičnoj družbi - pauku, žoharu, crvima, komarcu i golubu - okupljenoj oko ''ni duha, ni čovjeka'' zvanog Prašnjavko suočenima s neminovnošću promjene.
autorski tim funkcija
Želimir Hercigonjaautor teksta
Franko Perićinspicijent
Gordan Tudorskladatelj
Ivan Dobranscenograf
Marina Petković Likerredatelj
Sunčica Jerković oblikovatelj lutaka
Iva Milleyasistent redatelja
Olja Lozicadramaturg
Maja Đurinovićkoreograf
Duško Štekovićoblikovatelj svjetla
Bojan Beladovićoblikovatelj tona
izvođači uloge
Alin MajicaGolub Tonko / Crv Nediljko
Andrea MajicaPrašnjavko
Ivan MedićDon Komančeros
Milena BlažanovićCrv Anđelko
Sanja VidanMajstorica Paukica
Srđan BreškovićMaršal Žohar / Crv Stipan

Scena GKL-a Split postaje tavan na kojem će lik Prašnjavka iz istoimene bajke Želimira Hercigonje, a u dramatizaciji Olje Lozice, pokušati spoznati što to znači promjena.

Ova predstava namijenjena je prvenstveno najmlađima (publici 3+), ali iz GKL-a poručuju da u raznim slojevima ove priče mogu uživati i oni stariji, a i oni još stariji.

Redateljica kaže: ''Velike promijene nerijetko se događaju preko noći. Do jučer je možda neki Dječak išao u Osnovnu školu, a danas je krenuo u Srednju školu i sve mu je potpuno novo i drugačije. Stari prijatelji koje je volio otišli su u neke druge škole i on se sad osjeća usamljen i izgubljen. Do jučer je možda i neka Djevojčica živjela u jednom gradu, a onda su se njezini roditelji odlučili preseliti. I ona je ostala bez dragih prijatelja. I ona se osjeća usamljeno i izgubljeno u novom gradu, u novoj kući, okružena novim ljudima.

Djeluju li vam ovi primjeri strašno? Možda, na prvi pogled. No, velike promijene ne moraju biti loše, niti ih se treba bojati. Prašnjavko je upravo priča o promjenama preko noći. U toj priči, naš glavni junak, Prašnjavko maleno je i neobično biće koje živi na starom, prašnjavom tavanu jedne kuće. Tu žive i njegovi prijatelji. I svi su oni zadovoljni prostorom u kojem žive. Druže se i uživaju u čarima prašnjavog tavana, igraju se neobičnih igara i provode vrijeme slikajući priče za laku noć na prašnjavim platnima.

No, preko noći netko će doći i pretvoriti taj tavan u prazan prostor. Dogodit će se velika promjena. Mnogi će Prašnjavkovi sustanari napustiti tavan. I on će se naći sam, ostavljen i tužan. 'Što se radi kad ti se preko noći svijet preokrene naglavačke?' - pitat će se Prašnjavko, a onda će odjednom shvatiti. Shvatit će da ne treba tugovati za vremenom koje je prošlo, niti treba žaliti za stvarima koje su ti do jučer pružale radost, jer postoji toliko lijepih mjesta na svijetu, postoji i mnoštvo interesantnih bića s kojima smo okruženi. Sreća nije nešto što se nekome događa, a nekome ne. Sreća je htjeti i moći vjerovati da je svaka velika, životna promjena mogućnost za novu, životnu pustolovinu. Sreća je znati i vjerovati da je 'Svaki kraj jedne priče, ujedno i početak neke druge priče'.''

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE