Login za korisnike

Duboko more ili kako smo sve pobroćkali

Postmodernistička bajkovita dramska igra za djecu i ”odrasle s dječjim srcem”.

***

Dok se u splitskom HNK-u događaju bizarnosti o kojima je rečeno i više nego previše, Gradsko kazalište lutaka Split i Gradsko kazalište mladih Split udruženim snagama otvaraju svoju sezonu nagrađenim tekstom višestruko nagrađivane autorice Silvije Šesto.

Duboko more ili kako smo sve pobroćkali priča je građena na karikaturi i teatru apsurda – koji oslikava svijet odraslih, dječjoj igri – kojoj taj svijet odraslih iz dana u dan postavlja sve veće izazove, mašti – koja se nudi kao jedini prostor koji donosi odgovore, te likovima zalutalima iz Saint-Exuperyeva, često preizrabljivanog, Malog princa.

Tako u ovoj priči susrećemo Kralja, Uobraženka, Pijanca i Poslovnog čovjeka s kojima autorica povezuje prije pomenuti kult Malog princa te uz to naslanja priču svog Broćka – ''za kojeg nitko sa sigurnošću ne zna tko ili što je, tek da je jednom davno bio i ostavio glas koji će propjevati ako ga budu tražili'' – na zamišljeni mit o ''velikom Malom princu''.

Prema službenoj najavi predstava ''pokušava progovoriti o odnosu odraslih i djece, te o suvremenom oljuđenom načinu komunikacije općenito. Ali, tko je uopće Broćko? Čovjek, ptica, zvijer, radio, kasetofon? Kada je nestao, gdje se skrio i hoće li se ikada više vratiti?''.

Želja je umjetničkog tima, kako kažu, djeci postaviti zagonetku koju će odgonetati radije nego se baviti mobitelima i kompjuterskim igricama, što, realno, postavlja ljestvicu ove predstave vrlo visoko. I zašto bi, osim toga, kazalište djeci trebalo biti u opreci sa svim čarima moderne tehnologije? Nema li mjesta za sve podjednako?

U svakom slučaju, je li u konačnici šest dječjih lica pronašlo svog velikog Malog princa? Što im se sve događalo u toj potrazi? Jesu li nešto naučili? I što zapravo znači biti ''odrastao s dječjim srcem'' – možda će najbolje biti da svak otkrije sam za sebe.

 

autorski tim
Mihajlo Petrovićoblikovatelj projekcije
Zdeslav Kukočoblikovatelj lutaka
Dan Okioblikovatelj videa
Franko Perićinspicijent
Silvija Šesto autor teksta
Ivana Poljakscenograf
Gordan Tudorskladatelj
Mario Lekokostimograf
Natalija Manojlovićasistent redatelja
Goran Golovkoredatelj
Duško Štekovićoblikovatelj svjetla
Bojan Beladovićoblikovatelj zvuka

izvođači
Andrea MajicaCurica 3
Belmondo MilišaTata / Čovjek s kutijom
Branimir RakićDečko 1
Ivan MedićDečko 3
Lidija FlorijanMama
Marko PetrićDečko 2
Mia RoknićCurica 2
Milana Buzolić VučicaCurica 1
Nada KovačevićLija Prevoditeljica
Nikša ArčaninOperna pjevačica / Starac / Kralj / Uobraženko / Pijanac / Poslovni čovjek / Noćobdija / Tvorničar / Istraživač

Odgovori