Login za korisnike

Svinje

Groteska, morbidnost i treš estetika u istraživanju ambijentalnog kazališta za odrasle Dječjeg kazališta Dubrava.

***

Nakon što je 2003.godine praizvedena u Vinkovcima u režiji Ozrena Prohića, ova priča iz mladenačke faze Tomislava Zajeca, jednog od najznačajnijih hrvatskih pisaca mlađe generacije, dobila je svoje kazališno lice i u Dubravi – u prvoj predstavi za odrasle tog kazališta za djecu.

Izglobljena iz kazališnog prostora, smještena u napuštenu obiteljsku kuću u Donjoj Dubravi, ova predstava podnaslova Mjuzikl iz života na farmi, kažu, postavlja određena pitanja, poput: što je to što uistinu čini razliku između čovjeka i njemu genetski najsličnije životinje - svinje; kako i na koji način ovladati samim sobom; te koliko ljudi mogu biti okrutni jedni prema drugima. Tim pitanjima moglo bi se dodati još jedno: čine li tri songa mjuzikl? (Ili ovaj ''mjuzikl'' niti nema namjeru biti mjuzikl, budući da sestre u jednom trenutku kraj sebe postavljaju natpis ''Ovo nije mjuzikl'').

Bilo kako bilo, a kako stoji u službenoj najavi, priča Svinje ''bavi se sudbinom dviju sestara, koje potpuno otuđene od svijeta, provode život brinući se za svinje na farmi, otimajući profesore iz grada (ovisno o interesima mlađe sestre) te ubijajući i zakapajući te iste profesore… Situacija postaje problematična kada otmu krivu osobu, krmače počinju crkavati, profesor baleta je u bijegu… Dok se iza kulisa kuće odvijaju brutalna ubojstva, publika je zabavljena nizom plesnih i pjevačkih točaka, konfetima koji stalno odnekud padaju, organiziranom rođendanskom zabavom…''

U barokom inspiriranim kostimima sestre će tako donijeti dašak kazališta u stvarni svijet. Kakve će reakcije imati susjedi na prigušene pucnjeve i krike i hoće li projekt Kuća imati budućnost kakvu joj priželjkuju u DK Dubrava (dovesti kazalište na kućni prag onima koji bi u kazalište rijetko otišli) saznat ćemo nešto docnije.

 

autorski tim
Tatjana Lisacasistent redatelja
Paolo Tišljarićasistent redatelja
Neven Mihićkostimograf
Mario Besprskafotograf
Luka Vucićgrafički dizajner
Tomislav Zajecautor teksta
Damir Šimunovićodabir glazbe
Leo Vukelićscenograf
Helena Petkovićredatelj

izvođači
Aleksandra StojakovićIbru
Nina BenovićMala Ibru

Odgovori