Login za korisnike

Sve što je dobro i pametno

Prva produkcija novoosnovane nezavisne kazališne skupine ‘Grupa’ nastaje u suradnji sa zagebačkim Teatrom Exit.

***

Projekt je prva produkcija nezavisne kazališne grupe 'Grupa' koju je osnovao Dražen Šivak, a ostvarena je u suradnji s Teatrom Exit. Motivacija za nastanak predstave bilo je pitanje: u kojem trenutku i kako prezentiranje priče može postati prezentiranje vlastite izvedbe prezentacije te iste priče?

Priča koju su izvođači odlučili prezentirati inspirirana je jednim događajem iz romana Marka Haddona 'Neobični događaj sa psom u noći'. Događaj je nestanak psa (Wellingtona) iz života jednog sasvim običnog dječaka (Christophera). Naizmjeničnom izvedbom fragmenata iz života Christophera te autoreferencijalnih izvođačkih materijala propitkuju se mehanizmi stvaranja iluzije narativnog razvoja, ali se istovremeno propitkuju i mehanizmi koji destabiliziraju jednostranu kritičku interpretaciju od strane gledatelja, utemeljenu na određenom gledateljskom iskustvu.

Tijekom predstave priča gubi svoja uporišta i urušava se proizvodnja značenja i s njom sama hijerarhija. Prezentacija priče generira u propitkivanje načina izvođačke prisutnosti na sceni, a s tim se dovodi u pitanje i samo određenje pozicije autorstva vlastite izvedbe.


Odgovori