Login za korisnike

Krajolik s padom

Koprodukcijski projekt ZeKaeMa i Državnog kazališta iz Braunschweiga, nastaje prema novom tekstu Ivane Sajko.

***

Kao što je za jednu od okosnica Rose is a rose is a rose is a rose odabrala Noću stražu Rembrandta van Rijna iz 1642., tako je i za svoj novi tekst, nagrađen drugom nagradom na natječaju Marin DržićIvana Sajko inspiraciju i okvir potražila u jednoj od slika starih flamanskih majstora.

Krajolik s Ikarovim padom inspirirao je već istoimenu poemu Williama Carlosa Williamsa, a njegovim opisom bavio se i W. H. Auden u  svojoj čuvenoj Musée des Beaux-Arts. Slika, nastala kao doslovna ilustracija poslovice En de boer ... hij ploegde voort (a seljak... on i dalje ore), prikazuje ljudsku neosjetljivost na tuđu patnju stavljajući u prvi plan svakodnevicu u koja neometano teče uprkos činjenici da nad njom lebdi - Ikarova smrt.

Kontrapunkt svakodnevnog i katastrofe, osobne tragedije i društvene neosjetljivosti, Sajko propituje iz autobiografske pozicije buduće majke, koja progonjena osobnim strahovima za zdravlje djeteta, traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu po vlastiti integritet eventualno plaćati.

Njemačka redateljica Danielle Löffner autoričinu je inspiraciju shvatila vrlo ozbiljno, pa je predstavu, nastalu u koprodukciji ZeKeMa i Državnog kazališta iz Braunschweiga u sklopu projekta Pozor:Pioniri!, postavila kao kolektivno slikanje rečenog Krajolika, čije autorstvo službena najava pripisuje Pieteru Bruegelu starijem, premda je to osporeno još 1996. i  struka odonda s puno sigurnosti tvrdi kako je njezin autor netko od njegovih učenika.

[jwplayer mediaid="112615"]


Odgovori