Naslovnica > PREDSTAVE > Krajolik s padom

Krajolik s padom

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Koprodukcijski projekt ZeKaeMa i Državnog kazališta iz Braunschweiga, nastaje prema novom tekstu Ivane Sajko.
autorski tim funkcija
Danielle Löffner redatelj
Claudia Kalinski scenograf
Claudia Kalinski kostimograf
Katrin Breschke dramaturg
Alida Bremerprevoditelj
Ivana Sajkoautor teksta

Kao što je za jednu od okosnica Rose is a rose is a rose is a rose odabrala Noću stražu Rembrandta van Rijna iz 1642., tako je i za svoj novi tekst, nagrađen drugom nagradom na natječaju Marin DržićIvana Sajko inspiraciju i okvir potražila u jednoj od slika starih flamanskih majstora.

Krajolik s Ikarovim padom inspirirao je već istoimenu poemu Williama Carlosa Williamsa, a njegovim opisom bavio se i W. H. Auden u  svojoj čuvenoj Musée des Beaux-Arts. Slika, nastala kao doslovna ilustracija poslovice En de boer ... hij ploegde voort (a seljak... on i dalje ore), prikazuje ljudsku neosjetljivost na tuđu patnju stavljajući u prvi plan svakodnevicu u koja neometano teče uprkos činjenici da nad njom lebdi - Ikarova smrt.

Kontrapunkt svakodnevnog i katastrofe, osobne tragedije i društvene neosjetljivosti, Sajko propituje iz autobiografske pozicije buduće majke, koja progonjena osobnim strahovima za zdravlje djeteta, traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu po vlastiti integritet eventualno plaćati.

Njemačka redateljica Danielle Löffner autoričinu je inspiraciju shvatila vrlo ozbiljno, pa je predstavu, nastalu u koprodukciji ZeKeMa i Državnog kazališta iz Braunschweiga u sklopu projekta Pozor:Pioniri!, postavila kao kolektivno slikanje rečenog Krajolika, čije autorstvo službena najava pripisuje Pieteru Bruegelu starijem, premda je to osporeno još 1996. i  struka odonda s puno sigurnosti tvrdi kako je njezin autor netko od njegovih učenika.

[jwplayer mediaid="112615"]

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE