Naslovnica > PREDSTAVE > Ljubav za početnike

Ljubav za početnike

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako s djecom razgovarati o seksualnosti, kad je ponekad nemoguće istu temu načeti i s odraslima?

Pričati o seksu trebalo bi značiti samo jedno – pričati o Ljubavi. A Ljubav je neprepričljiva. Dakle, kako umjetnički reagirati na ovu temu u prostoru i vremenu u kojem se događa devalvacija Ljubavi i inflacija seksualnosti, a sve više ljudi, većinom mladih, zbunjeno je vrstom i količinom informacija koje im masovni mediji manipulativno serviraju i koje ih dovode u hiperliberalnu, preanarhičnu praksu u kojoj, jednostavno rečeno, nisu sretni? Cilj nam je pomoći mladim ljudima i otvoriti kazalište kao medij najodgovornije edukacije u vremenima kada su masovni mediji postali vrlo loš i vrlo doiminantan uzor, a škola i obitelj im teško konkuriraju. “, kaže redatelj Ivan Leo Lemo o predstavi koja je svoj scenski život započela još 2008. godine pod naslovom 'Sex za početnike'.

No, taj se naslov pokazao prevelikim izazovom za licemjernu domaću sredinu, pa su u Teatru Rugantino nakon par godina odlučili obnoviti predstavu pod drugim naslovom - Ljubav za početnike.

Predstava je namijenjena mladima iznad 11 godina, njihovim roditeljima, profesorima i pedagozima, a obrađuje pitanja emocionalnih turbulencija i seksualnosti tijekom odrastanja.

Ili kako kaže službena najava:

Sveprisutno pitanje „Što me ovo snašlo?“, roditelji, škola, konflikti, sram, dosada, kompleksi, potom flert, zaljubljenost, ljubav, ljubomora, telefoniranje, kompjutori u službi seksa, samozadovoljavanje, polucija, poljupci, milovanje, peting pa sve do odluke reći „da“ ili „ne“ te erogenih zona, orgazma, nevinosti, poza, homoseksualnosti, oralnog seksa, trudnoće, sredstava za kontracepciju, abortusa, spolnih bolesti, side, seksualnog nasilja i incesta. Sve te teme su obrađene na način koji je poučan, a ipak primjeren dobi mlađih adolescenata, na način koji neće ništa prešutjeti, a ni biti neugodan. Na moderan način, izravno, ali s mjerom govori se o temi koja još uvijek predstavlja tabu u našoj sredini.

„ Ljubav za početnike govori o stvarima o kojima se kod kuće u pravilu ne govori. Kako su neznanje i trač dominantni u pitanju seksualnosti kod mladih – iz čega proizlaze brojni nesporazumi, ali i fatalne pogreške – Ljubav za početnike ima namjeru tinejdžerima objasniti bitne stvari o seksualnosti, ali na način prilagođen njima. 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter