Login za korisnike

Gospoda Glembajevi (SNG Ljubljana)

‘Gospon doktor zaklali su barunicu!’

***

Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže dio su ciklusa Glembajevih (uz Ledu i U agoniji) i jedna od njegovih najpoznatijih drama. Trilogija o Glembajevima nastavlja se na knjigu proze Glembajevi koja sadrži novele, fragmente i literarne portrete likova glembajevskoga kruga.

Priča o Glembajevima priča je o propasti jedne bogate zagrebačke obitelji. Radnja drame odvija se jedne ljetne noći 1913.godine, nakon proslave povodom 70. godišnjice bankarske firme u vlasništvu Ignjata Glembaya. Njegov sin Leone došao je kući prvi put nakon jedanaest godina. Leone osjeća odbojnost prema svojoj obitelji i cijeloj povijesti Glembajevih, osjeća da im ne pripada.

Leone svojim dolaskom unosi nemir u kuću Glembajevih – stari Glembay bezuvjetno vjeruje svojoj supruzi i ne vjeruje raznim optužbama koje dolaze sa svih strana. Kad slučajno načuje Leonea koji Silberbrandta optužuje da je baruničin ljubavnik, suočava se s Leoneom koji isprva o tome ne želi razgovarati ali nakon što Ignjat i fizički nasrne na njega, Leone mu kaže da ga je Castellica varala i s njim. Stari Glembay dobije infarkt i umire.

Castellica ubrzo saznaje da je Glembay bankrotirao, da je potrošio i njezin novac i da joj nije ostalo ništa. Leone joj kaže da je samo uzeo natrag ono što mu je krala godinama. Barunica viče da su svi Glembajevi varalice i ubojice, Leone ju ušutkava, Castellicu to još više razjari i ne želi šutjeti. Leone potrči za njom sa škarama. Čuje se vrisak a  sluga izgovara poznatu repliku: 'Gospon doktor zaklali su barunicu.'

Glembajevi su praizvedeni 1929. u zagrebačkom HNK u režiji Alfonsa Verlija. Prva barunica Castelli bila je Bela Krleža (i u kasnijim HNK inscenacijama – 1946. i 1954.) kojoj je to bila prva uloga. Glembajevi su do danas postavljeni preko šeszdeset puta, od toga samo u zagrebačkom HNK šest puta, a uz U agoniji, najizvođenija su Krležina drama. Fatalnu barunicu između ostalih utjelovile su i Neva Rošić, Ena Begović, Ksenija Prohaska, Alma Prica i Severina Vučković.

1988. Antun Vrdoljak režirao je filmsku verziju Glembajevih u kojoj su glumačku ekipu predvodili Mustafa Nadarević kao Leone, Tonko Lonza kao Ignjat Glembay i Ena Begović kao barunica Castelli. Film je dobio Zlatnu Arenu za glavnu mušku ulogu i za sporednu žensku ulogu koju je Ena Begović odbila jer je smatrala da barunica Castelli spada među glavne uloge.

http://www.youtube.com/watch?v=syGTNwCU21A

Najrecentniju hrvatsku verziju Glembajevih režirao je Slovenac Vito Taufer a slovensku verziju u SNG Ljubljana Ivica Buljan.

autorski tim
Andrej Inkretprevoditelj
Vanda Vremšak Richterlektor za njemački jezik
Tjaša Črnigojasistent redatelja
Nina Šorakasistent dramaturga
Milan Podlogaroblikovatelj svjetla
Dalibor Martinisscenograf
Mojca Kranjcdramaturg
Tatjana Staničlektor
Robert Waltlasistent redatelja
Tanja Zgonckoreograf
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljanredatelj
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj
Miroslav Krležaautor teksta

izvođači
Aljaž JovanovićDr. iuris Puba Fabriczy-Glembay, Titusov sin, odvjetnik
Benjamin KrnetićUlanski Oberleutnant von Ballocsanszky / Futuristi
Ditka HaberlFuturisti
Ivo BanNaci (Ignjat, Jacques) Glembay, banka
Jernej GašperinOliver Glembay, sin barunice Castelli i bankara Glembaya / Futuristi
JoseDr. med. Paul Altmann, liječnik
Marko MandićDr. phil. Leone Glembay, sin Ignjata i prve mu supruge
Matjaž TribušonTitus Andronicus Fabriczy-Glembay, rođak bankara Glembay
Nataša Barbara GračnerBarunica Castelli-Glembay, Ignjatova druga legitimna supruga
Tina VrbnjakSestra Angelika Glembay, dominikanka / Futuristi
Uroš FürstDr. theol. et phil. Alojzij Silberbrandt, informator baruničina sina i njezin ispovjednik

Odgovori