Search
Close this search box.

Žuta crta

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od slavnog izumitelja koji je 'svoj' izum zapravo kupio do - pitanja izbjeglica i intelektualno–umjetničkih dvojbi.
autorski tim funkcija
Julie Zehautor teksta
Charlotte Roosautor teksta
Lovro Artukovićscenograf
Dino Pešutdramaturg
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljanredatelj

Ferdinand Graf von Zeppelin smatra se danas pionirom avijacije, no malo je poznato kako je patent za svoju letjelicu zapravo – kupio – i to u sječnju 1898. od udovice zagrebačkog izumitelja Davida Schwarza.

Tog su se podatka međutim dosjetili u Zagrebačkom kazalištu mladih i Državnom teatru u Braunschweigu (gradu u kojem se nalazi istraživački avio-centar),  te ga iskoristili kao okosnicu zajedničko projekta, nazvanog ‘Pozor, pioniri!‘.

U sklopu projekta, izdašno financiranog sredstvima njemačke vlade i Wanderlust Fonda, ta su dva kazališta u razdoblju od dvije godine istraživala današnje odjeke te njemačko-hrvatske veze, te propitivala veze između umjetnosti i znanosti, tehnike i umjetnosti, te brojna slična pitanja. U tu su svrhu oba kazališta sastavila svoje ‘pionirske timove’, a koje čine glumci, pisci i redatelji. Rezultat su istraživanja dvije nove predstave, nastale prema tekstovima Julie Zeh i Charlotte Roos - Žuta crta, te  Držićem nagrađeni Krajolik s padom autorice Ivane Sajko

Potonja je praizvedena 1. lipnja 2012. u okviru festivala Theaterformen 2012, dok je praizvedbom Žute crte  festival i zatvoren, 9 dana kasnije.

Službena najava kaže kako projekt Žuta crta propituje:

"koliko i kako sistem posvemašnjeg nadzora u svrhu održavanja elementarne sigurnosti i široki dijapazon represije djeluju na pojedinca. Također, dramske spisateljice hrabro i aktualno unose u dramu suvremene teme od ekologije, održivog razvoja, ciničnog kapitalističkog menadžmenta do pitanja izbjeglica i intelektualno–umjetničkih  dvojbi"

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE