Login za korisnike

Žuta crta

Od slavnog izumitelja koji je ‘svoj’ izum zapravo kupio do – pitanja izbjeglica i intelektualno–umjetničkih dvojbi.

***

Ferdinand Graf von Zeppelin smatra se danas pionirom avijacije, no malo je poznato kako je patent za svoju letjelicu zapravo – kupio – i to u sječnju 1898. od udovice zagrebačkog izumitelja Davida Schwarza.

Tog su se podatka međutim dosjetili u Zagrebačkom kazalištu mladih i Državnom teatru u Braunschweigu (gradu u kojem se nalazi istraživački avio-centar),  te ga iskoristili kao okosnicu zajedničko projekta, nazvanog ‘Pozor, pioniri!‘.

U sklopu projekta, izdašno financiranog sredstvima njemačke vlade i Wanderlust Fonda, ta su dva kazališta u razdoblju od dvije godine istraživala današnje odjeke te njemačko-hrvatske veze, te propitivala veze između umjetnosti i znanosti, tehnike i umjetnosti, te brojna slična pitanja. U tu su svrhu oba kazališta sastavila svoje ‘pionirske timove’, a koje čine glumci, pisci i redatelji. Rezultat su istraživanja dvije nove predstave, nastale prema tekstovima Julie Zeh i Charlotte Roos - Žuta crta, te  Držićem nagrađeni Krajolik s padom autorice Ivane Sajko

Potonja je praizvedena 1. lipnja 2012. u okviru festivala Theaterformen 2012, dok je praizvedbom Žute crte  festival i zatvoren, 9 dana kasnije.

Službena najava kaže kako projekt Žuta crta propituje:

"koliko i kako sistem posvemašnjeg nadzora u svrhu održavanja elementarne sigurnosti i široki dijapazon represije djeluju na pojedinca. Također, dramske spisateljice hrabro i aktualno unose u dramu suvremene teme od ekologije, održivog razvoja, ciničnog kapitalističkog menadžmenta do pitanja izbjeglica i intelektualno–umjetničkih  dvojbi"


Odgovori