Login za korisnike

Putujuće pozorište Šopalović

Teatar u teatru, a nije ‘Mišolovka’ u ‘Hamletu’ niti ‘Hamlet’ u ‘Mrduši’ – već Schillerovi ‘Razbojnici’ u okupiranim Užicama za vrijeme II. svjetskog rata….

***

Srpski dramatičar Ljubomir Simović praizvedbom 'Putujućeg pozorišta Šopalović' 1986. je osvojio nagradu za najbolji tekst na Sterijinom pozorju, a ista je predstava u režiji Dejana Mijača i izvedbi JDP-a odnijela i nagradu za najbolju predstavu. Tekstu se dvadesetak godina kasnije odlučio vratiti slovenski redatelj Tomi Janežič, koji ga je postavio u Ateljeu 212.

Radnja se događa za vrijeme njemačke okupacije kad u Užice, rodni grad dramatičara u koji je smjestio radnju, dolazi putujuća kazališna družina sa Schillerovim 'Razbojnicima' i, kako bi privukli publiku na predstavu, na glavnom trgu izvode jednu scenu iz komada. Međutim, okupirani grad, u kojem su strijeljanja, vješanja i izbjeglice postale svakodnevna stvar, ne prihvati dobro glumce – jer kazalište je i u normalnim okolnostima, a kamoli ratnim, nešto nedolično...

Građani izvrijeđaju glumce, a u cijelu se stvar uplete i gradska straža koja glumce uhapsi jer priposti podnarednik Milun ne razumije razliku između kazališta i stvarnog života pa drveni mač proglasi hladnim oružjem, a to što se glumačka imena razlikuju od onih koja nose u komadu – lažnim predstavljanjem...

Priča se dodatno zakomplicira i time što ni glavni glumac trupe, Filip Trnavac, ima problema s razlikovanjem kazališta i stvarnosti – njega pak svaka situacija podsjeća na neki komad u kojem je igrao.

Naravno, prava drama događa se izvan zatvorskih zidova u kojima je smještena glumačka družina...

Ljubomir Simović osim 'Putujućeg pozorišta' napisao je još tri drame: 'Hasanaginicu’, ‘Čudo u Šarganu' te 'Boj na Kosovu', no najveći je uspjeh postigao upravo s ovom dramom, koja je izvedena na scenama scenama Poljske, Češke, Slovačke, Francuske, Švicarske, Kanade, Belgije i Maroka.

autorski tim
Ljubomir Simovićautor teksta
Milan Mađarevdramaturg
Deneš Debreiscenski pokret
Gregor Božićvideo
Nevena Vučkovićorganizator
Boris Liješevićasistent redatelja
Dušan Aškovićasistent scenografa
Ljiljana Mrkić Popovićlektor
Špela Troštasistent redatelja
Tomi Janežičredatelj
Tomaž Gromoblikovatelj zvuka

izvođači
Boris IsakovićDrobac
Branislav ZeremskiBlagoje Babić
Dara DžokićGina
Isidora MinićSimka
Jasna ĐuričićJelisaveta Protić
Miroslav ŽužićMajcen
Nada ŠarginSofija Subotić
Nenad ĆirićMilun
Renata UlmanskiDara
Svetozar CvetkovićFilip Trnavac
Vlastimir Đuza StojiljkovićVasilije Šopalović

Odgovori

POVEZANE VIJESTI