Naslovnica > PREDSTAVE > Pinocchio (zkl)

Pinocchio (zkl)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U Zagrebačko kazalište lutaka stiže Pinokio u režiji Georgija Para i dramatizaciji Mire Gavrana.
autorski tim funkcija
Siniša Matićautor animirane projekcije
Đurđa Kunejkoreograf
Carlo Collodiautor teksta
Đuro Roićasistent redatelja
Zdenka Marunčićautor stihova
Georgij Paroredatelj
Saša Fistrićoblikovatelj svjetla
Davor Roccoskladatelj
Miro Gavrandramaturg
Vesna Balabanićkostimograf
Vesna Balabanićscenograf
izvođači uloge
Anđelko PetricMačak / Papagaj
Đuro RoićArlecchino
Đuro RoićPulcinella
Đuro RoićMangiafuoco
Maja NekićGolubica / Vila
Matija PrskaloPinocchio
Pero JuričićGeppetto
Siniša MiletićLisac / Lučko
Željko MavrovićOružnik / Seljak / Kočijaš

Pinocchio ili kod nas - Pinokio -  slavni je drveni lutak koji se prvi put spominje u knjizi Le avventure di Pinocchio. Storia di un burattino talijanskog književnika Carla Collodija (što je zapravo bio pseudonim Carla Lorenzinija) iz 1883.godine.

Drvenog lutka Pinokija, kao nadomjestak za sina kojeg nikad nije imao, napravio je majstor Geppetto od čudesnog  komada drveta koje govori i skače. Gepetto ga požrtvovno odgaja kao pravog dječaka, a kada treba krenuti u školu, majstor proda svoj jedini kaput da bi njemu mogao kupiti knjige.

Pinokio je pak prilično nezahalan, a na njegovo zločesto i nestašno ponašanje cijelo vrijeme ga upozorava Zrikavac govoreći mu da će se pretvoriti u magarca, no lutak ga ne želi slušati.
Pinokio na putu do škole  naiđe na gomilu ljudi koja gleda predstavu marionetskoga kazališta, proda školske knjige i kupi ulaznicu za predstavu.  Marionete koje igraju predstavu ga prepoznaju i prestanu igrati predstavu, to izazove bijes vlasnika kazališta Mangiafuoca. On želi kazniti Pinokia i s njime zapaliti vatru za kuhanje večere, no Pinokio se sretno izvuče iz te pustolovine i izbavi lutka Harlekina iz kazališta marioneta. Mangiafuoco mu daje pet zlatnika da ih odnese svome tati, no Pinokio odluta u društvu zločestog Mačka i Lisice. Lisica i Mačak prevare Pinokija te mu otmu novce uvjeravajući ga kako će se oni umnožiti ako ih posije u polje čuda.

U nastavku svojih brojnih avantura, Pinokio se izgubi te susretne Vilu kojoj slaže, našto mu naraste nos, da bi na kraju ipak prizno istinu i obećao kako će se popraviti i vratiti Geppettu - no to ne učini.

Pinokio u svojim lutanjima doživi još mnogo toga: služi kao pas čuvar farmeru koji ga na to prisili; posjeti zemlju igračaka u kojoj uživa pet mjeseci dok se ne započne pretvarati u magarca kako mu je najavio Zrikavac, te konačno završi u utrobi morskoga psa gdje susretne Geppetta koji ga je pošao tražiti.

Na kraju se Geppetto i  Pinokio sretno izvuku iz morskoga psa, i dođu kući, Pinokio se iskreno pokaje, a Dobra vila pretvori ga - u pravoga dječaka.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=aniOpkXuwVo]

Prema istoimenoj priči Walt Disney snimio je poznati crtani film 1940., a talijanski oskarovac Roberto Begnini snimio je film 'Pinochio'  2002. godine u kojem je sam igrao glavnu ulogu.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=51jaqiCFkdw]

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter