Naslovnica > PREDSTAVE > L’ Envolée

L’ Envolée

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstavu koju u ZeKaeMu možete gledati s domaćim glumcima, imate prilike vidjeti u postavi istog autorskog tima s francuskim glumcima iz Comédie de Saint-Etienne.
autorski tim funkcija
Bruno de Lavenèreasistent kostimografa
Bruno de Lavenèreasistent scenografa
Anne Autran - Dumourasistent kostimografa
Anne Autran - Dumourasistent scenografa
Cécile Kretschmarmaske
Cécile Kretschmaroblikovatelj frizura
Laurent Castainghtoblikovatelj svjetla
Daniel Cerisieroblikovatelj zvuka
Darren Rossasistent redatelja
Rudy Sabounghikostimograf
Rudy Sabounghiscenograf
Jean-Claude Berutti redatelj
Gilles Granouilletautor teksta

U koprodukciji triju kazališta - ZeKaeMa, belgijskog Théâtre de la Place – Liège i francuskog Comédie de Saint-Etienne nastala je predstava po tekstu L' Envolée suvremenog francuskog autora Gillesa Granouilleta, a projekt je uključivao i hrvatsku verziju iste predstave, koju je sa ZeKaeMovim ansamblom postavio francuski autorski tim, i koja je premijeru imala nekih mjesec dana nakon francuske.

L' Envolée’ je obiteljska drama čiji se glavni lik, Augustin Barbozat, jednog dana odluči susresti sa svojom sestrom Justine na koju je jako ljut već godinama. Oni imaju i mlađu sestru Louise koja je smještena u sanatorij no, ubrzo saznaju da je Louise pobjegla iz sanatorija i luta ulicama maloga grada.

Sam redatelj Jean Claude Berutti o drami govori: ‘ Predstava govori o četrdesetogodišnjacima koji su odrasli u vrlo skromnim prilikama, a osamdesetih i devedesetih godina obogatili su se i postali tzv. nova srednja klasa. No, novo vrijeme ih ponovno vuče k dnu i padaju tamo gdje su i prije bili. U komadu je riječ o obitelji u kojoj već dugo vlada netrpeljivost. U situaciji narušene harmonije autor portretira tri generacije iste obitelji. To je obitelj koja je iznevjerila svoje korijene kako bi napredovala na društvenoj ljestvici.’

Jean Claude Berutti je učenik škole Narodnoga kazališta iz Strasbourga. Režirao je u Comedie Francaise, Belgijskom narodnom kazalištu, te u  Operama La Monnaie (Bruxelles), u Lyonu i Nancyu… Od 1997. ravnatelj je Théâtre du Peuple de Bussang, a od 2002., s Françoisom Rancillacom vodi teatar La Comédie de Saint-Etienne. Režirao je predstave prema tekstovima Goldonija, Čehova, Ostrovskog, Molierea, Handkea, Marivauxa… Predsjednik je Europske kazališne konvencije (ETC) osnovane 1988. godine koja okuplja 41 kazalište u 25 europskih zemalja, s ciljem potpore i promicanja suvremenoga dramskoga pisanja te zajedničkih teatarskih projekata kazališta u Europi.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter