Login za korisnike

Rozamunda

‘Rozamunda’ Elfriede Jelinek pripada njenom ciklusu ‘Drame princeza’, koji čine još i ‘Snjeguljica’, ‘Trnoružica’, te ‘Jackie’, a zajedničko im je istraživanje ženskih arhetipova.

***

Nastala je kao prerada, odnosno odgovor na slabo poznatu dramu Rosamunde, Fürstin von Zypern autorice iz doba romantizma Helmine von Chézy, za koju je scensku glazbu napisao Franz Schubert i koja je upravo po tome ostala zabilježena.

Moglo bi se reći da je skladatelj i inače utjecao na autoričin opus, ako ničim drugim, nazivom djela, i to konkretno na ‘Drame princeza’ jer su sve podnaslovljene ‘Smrt i djevojka’, s tim da je 'Rozamunda' treća u seriji. Schubert je skladao prvo pjesmu (1817.), a zatim i gudački kvartet istog imena (1824.). Sklonost autorice ‘Pijanistice’ klasičnoj glazbi dolazi od glazbenog školovanja koje je i opisala u spomenutom poluautobiografskom romanu.

U drami, koju možete naći u njemačkom originalu, kao i engleskom prijevodu na autoričinom sajtu, sukobljavaju se Rozamunda, kojoj je Elfriede Jelinek namijenila ulogu (neuspjele) spisateljice i njen ljubavnik Fulvio. Ova izvedba, kako kažu autori,  ‘propituje granice tjelesnosti i ljubavi kroz udarce i intimnost’.

Rozamunda je dio ciklusa zvanog Veliko gradilište, koji je Ivica Buljan prema tekstovima Elfriede Jelinek spremio sa studentima glume škole Comedie de Saint Etienne za završni ispit, a osim ‘Drama princeza’, sadrži i Bambiland, te Zbogom (satirički komad o Jorgu Heideru). Glumci Jeanne Vimal i Richard Pinto danas su članovi ansambla tog istog teatra.

autorski tim
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljanredatelj
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj
Elfriede JelinekElfriede Jelinekautor teksta

izvođači
Jeanne Vimal
Richard Pinto

Odgovori