Search
Close this search box.

55+ godine (ni)su važne

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Jesu li u ovdašnjem društvu oni stariji od 55 otpisani i ako jesu - zašto?
autorski tim funkcija
Marko Stanićsnimatelj videa
Valentin Vejićsnimatelj tona
Katarina Eljugagrafički oblikovatelj
Jasna Žmakdramaturg
Nataša Mihocidramaturg
Nataša Mihociasistent redatelja
Damir Žižićfotograf
Ivan Marušić – Klifoblikovatelj videa
Miljenko Bengezoblikovatelj svjetla
Borut Šeparovićredatelj
Borut Šeparovićdramaturg
Borut Šeparovićscenograf
Borut Šeparovićautor

Nakon beskućnika i napuštenih pasa u predstavi Timbuktu, nezaposlenih žena u predstavi Srce moje kuca za nju, te mladih u projektu Vatrotehna 2.0, u fokus svojeg novog projekta Montažstroj je odlučio staviti građane starije od 55 godina. 55+ godine (ni)su važne, kažu, njihov je 'organizacijski najkompleksniji projekt do sada', a u konačnici bi osim predstave trebao iznjedriti i dokumentarni film.

Kao i  u prethodno spomenutim projektima, i ovaj je put narativ konstruiran od osobnih ispovjesti protagonista, a koji su bili pozvani ispričati 'najvažniju minutu svog života'. Montažstroj ih je pronašao na audicijama, potom za njih organizirao radionice i javne prezentacije istih, da bi ih potom u već dobro poznatoj manipulacijskoj maniri pred samu premijeru predstave, izveo i na  - prosvjede.

Predrasudama tipa: Oni su potrošeni. Oni su teret. Oni su višak. Oni su zaboravljeni. Oni su nevidljivi. Oni su glasački stroj, projekt 55+  suprotstavlja angažman svojih protagonista, njih više od 40, a koji srčano uzvraćaju pitanjima i parolama:

Tko može pokrenuti Hrvatsku? Može li to biti generacija 55+ ili ta dužnost zajedno s dugovima ostaje na mladima? Hoće li generacija 55+ s ovoga svijeta otići razočarana? Možemo li spasiti natruhe solidarnosti koje su ostale u našem društvu? Generacija 55+ u europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti pokazat će da još uvijek žele biti nositelji barem malenih društvenih promjena. Oni još uvijek žele, ako već nije kasno, ostaviti nešto dobro generacijama koje dolaze…

[vimeo 48768043 w=430 h=281]

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE