Login za korisnike

Kada je Šlemil išao u Varšavu

Knjiga nobelovca Isaaca Bashevisa Singera ‘When Shlemiel Went to Warsaw and Other Stories’ objavljena 1968. godine, omiljeni je predložak kazališta za djecu i mlade diljem svijeta.

***

Istoj nije odoljelo ni mariborsko Lutkovno gledališče, koje je za ovu produkciju nagrađeno na posljskom Eurofestu te srpskoj Zlatnoj Iskri.

Kako sami kažu:

Kada je Šlemil išao u Varšavu je umjetnička priča o neobičnom čovjeku i njegovim snovima. U svom priprostom srcu on čezne za svijetom, osobito za čuvenom Varšavom. Jednoga dana on se odluči krenuti prema Varšavi. Putujući pješke do grada, gleda kako mlađa djeca paze na stariju. Umoran i izmučen od puta odluči se odmoriti. Prije nego što zaspi, okrene prednji dio čizama u smjeru u kojem planira putovati slijedeći dan. Prepredeni kovač to vidje i odluči ga pokvareno nasamariti.Okrene mu čizme prema mjestu odakle je došao. Šlemil, nesvjestan varke, vraća se u Chelm koji ispada drukčijim od onoga iz kojeg je krenuo. Ova činjenica otkriva cijeli niz živopisne stvarnosti Chelma. Chelm je „škrinjica“ u kojoj svatko može pronaći komadić stvarnosti i uživati u vlastitoj količini smijeha i čuda.

 

autorski tim
Jelena Sitar Cvetkoredatelj
Savina Zwitterprevoditelj
Darka Erdeljioblikovatelj lutaka
Igor Cvetkoskladatelj
Katarina Klančnik Kocutardramaturg
Miljenko Knezocioblikovatelj svjetla
Mirko Černicautor utkarske tehnologije
Slavko Rakuša Slavinecautor utkarske tehnologije
Branko Casermanmajstor scenskih elemenata
Maja Švageljkostimograf
Metka Damjanlektor
Svjetlan Junakovićoblikovatelj videa

izvođači
Aja Kobe
Danilo Trstenjak
Miha Bezeljak

Odgovori