Staklena menažerija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Staklena menažerija je prva ovogodišnja predstava u produkciji Kazališne kuće Zadar, to je ujedno i hommage zadarskoj glumici Jelici Lovrić-Vlajki.
autorski tim funkcija
Ivo Jurišaprevoditelj
Daniele di Bonaventuraskladatelj
Renato Zafranovićoblikovatelj zvuka
Marina Svagušakostimograf
Tennessee Williamsautor teksta
Darko Petkovićscenograf
Dražen Ferenčinaredatelj
Jasen Bokodramaturg
Mirko Šatalićasistent redatelja
Ivo Nižićoblikovatelj svjetla
Nebojša Lakićodabir glazbe
izvođači uloge
Duško ModrinićJim O' Connor
Helena KalinićLaura Wingfield
Hrvoje ZalarTom Wingfield
Jasna AnčićAmanda Wingfield

Drama Tennesseeja Williamsa originalno napisana je kao scenarij za MGM, premijerno je izvedena 1945. godine na Broadwayu u Playhouse Theatru, a kasnije je premještena u Royale Theatre gdje je doživjela 536 izvedbi te iste godine dobila prestižnu New York Critics Ciricle Award za najbolju dramu te sezone, što je bio prvi uspjeh njezina autora  - Tennesseeja Williamsa.

Glavni likovi ove drame su obitelj Wingfield, samohrana majka Amanda koja uopće ne poštuje želje svoje djece i koja ne živi svoj život već svijet doživljava isključivo kroz živote vlastite djece. Njezina kći Laura je hiperosjetljiva i psihički nestabilna, a sin Tom koji želi biti pisac zapravo radi u tvornici.  Jedini lik koji može donijeti neku pozitivnu promjenu u obitelj je Jim O'Connor, Tomov prijatelj i suradnik.

Drama započinje Tomovim sjećanjem prošlih događaja.  Amandin muž i otac djece davno je napustio obitelj, a Amanda je ostala živjeti u prošlosti. Tom radi u tvornici uzdržavajući obitelj, dok slobodno vrijeme provodi u jeftinim kinima gledajući filmove. Amanda opsesivno traži Lauri udvarača, dok Laura većinu vremena provodi s svojom kolekcijom staklene menažerije. Tom na inzistiranje svoje majke na večeru dovodi Jima, majka se nada je Jim dugo očekivani Laurin udvarač. Laura otkriva da je Jim čovjek kojega je voljela od svoje srednje škole pa sve do tad. No, Jim razbija sve nade majke i kćeri govoreći da je već zaručen i odlazi. Tom napušta svoju obitelj i nikada se više ne vraća vidjeti kako su.

Tekst ove drame proizašao je iz kratke priče Tennesseeja Williams 'Portret djevojke u staklu'. Prema Staklenoj menažeriji snimljeni su brojni filmovi, prvi je 1950. režirao Irving Rapper, u kojem su igrali Kirk Douglas i Jane Wyman, drugu filmsku verziju 1987. režirao je Paul Newman, u glavnim ulogama bili su John Malkovich i Karen Allen, da bi ih nakon toga uslijedilo još nekoliko. Od televizijskih adaptacija svakako je najpoznatija ona čiju režiju potpisuje Anthony Harvey, s Katharine Hepburn i Samom Waterstonom u glavnim ulogama.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=GFeQbEUjHVk]

Zadarska produkcija je hommage glumici Jelici Lovrić-Vlajki koja je u dvije postave glumila ulogu Amande te oba puta oduševila kritku i publiku. Prvi puta je zaigrala Amandu 1955. u režiji Đure Puhlovskog, a drugi puta 1981. u režiji Petra Šarčevića.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE