Naslovnica > VIJESTI > Margaret Hughes – prva profesionalna glumica

Margaret Hughes – prva profesionalna glumica

Iako povjesničari kazališta još uvijek raspravljaju o tome kome pripada titula prve profesionalne glumice, Guinnessova knjiga rekorda titulu je dodijelila – Margaret Hughes.
Share on facebook
Share on twitter

Margaret Hughes rođena je 1645. za vrijeme puritanske zabrane kazališta, koja je zaustavila razvoj engleskog kazališta i zatvorila sva londonska kazališta, među kojima i najpoznatije, Shakespeareov Globe Theatre.

Dolaskom kralja Charlesa I. na vlast, kazalište je obnovljeno kao i monarhija, te se počelo raspravljati o ulozi žene u kazalištu. Naime, žene su bile potpuno protjerane iz renesansnog kazališta, te su njihove uloge preuzeli dječaci i mladići , svojevrsni ekvivalent rimskim kastratima. 1662. kralj Charles je izdao naredbu da sve ženske uloge trebaju igrati žene,  a kazališna karijera Margaret Hughes počinje dvije godine prije.

8. prosinca 1660. Margaret Hughes odigrala je ulogu Desdemone u Shakespeareovom Othellu u Vere Street Theatreu. Uz nju se spominje i Anne Marshall, prva dama kazališta u doba restauracije monarhije, koja je zasigurno igrala Desdemonu u kasnijim izvedbama King's Company koju je vodio Thomas Killigrew. Nažalost, karijera Anne Marshall završila je vrlo brzo za današnja mjerila – umirovljena je 1668., a i njena sestra, Rebecca Marshall, također je bila poznata glumica.

Margaret Hughes nije bila poznata samo kao glumica. Samuel Peppys bilježi u svojim kronikama da je bila vrlo šarmantna, te implicira ljubavne veze sa Charlesom Sedleyjem, dramatičarom i predsjednikom Donjeg doma britanskog parlamenta, pa čak i kraljem Charlesom I. Ipak, njena najpoznatija ljubavna veza je ona s princem Rupertom, vojvodom od Cumberlanda. Zahvaljujući njemu, Margaret Hughes postala je stalna članica King's Company, te su sačuvana čak četiri njena portreta. S obzirom na veliku razliku u društvenom položaju (glumci su tada smatrani nižim slojem), Margaret i Rupert se nikada nisu službeno vjenčali, ali je priznao njihovu kći Rupertu, a nakon njegove smrti, ona i Margaret su nasljedile njegovo imanje. Među brojnim poklonima kojim ih je Rupert darivao našle su se i skupocjene naušnice njegove majke, Elizabete Češke.

Tijekom svog angažmana u King's Company igrala je u dramama Johna Fletchera i Johna Drydena, a kada se 1676. vratila na pozornicu kao članica ugledne Duke's Company igrala je čak 8 različitih uloga (u dramama Elkanaha Settlea, Charlesa Sedleyja, Thomasa d'Ufreyja) u svojoj najzaposlenijoj sezoni.

Hughes je preminula 1719., a njen lik poslužio je kao inspiracija sufražetkinjama za jednočinku The First Actress. Pojavljuje se i kao glavni lik romana The Vizard Mask , te filma Stage Beauty.

Treba napomenuti kako su se glumice u drugim europskim kazalištima javljale i ranije, ali njihova imena nisu zabilježena. 1630-ih u Londonu je nastupila francuska trupa u kojoj su nastupale i žene, a prva talijanske glumice zabilježene su 1565. godine. Zanimljivo je da se prve japanske glumice javljaju početkom 17. stoljeća u tradicionalnom kabuki kazalištu.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE