Naslovnica > PREDSTAVE > Poslije bitke

Poslije bitke

Najnovija predstava talijanskog autora Pippa Delbona, eklektična je posveta jednom od njegovih najdražih izvođača, ali i podsjetnik da se bol može preobraziti u vjeru u budućnost.
autorski tim funkcija
Antonella Cannarozzikostimograf
Orlando Bolognesioblikovatelj videa
Lorenzo Porrazziniautor fotografija
Alexander Balanescuskladatelj
Pippo Delbonoautor koncepta
Pippo Delbonoredatelj
Claude Santerrescenograf
Robert John Resteghinioblikovatelj svjetla

Talijanski redatelj Pippo Delbono sa svojom je kompanijom gostovao na Festivalu svjetskog kazališta još 2005. godine,  predstavom Tišina , a tri godine kasnije je u Rijeci, na Festivalu malih scena i nagrađen za predstavu  Ova divlja tama.

Njegova najnovija predstava, Poslije bitke, premijerno je izvedena lani u Padovi i odmah nagrađena prestižnom UBU nagradom. Po srijedi je svojevrsna je posveta jednom od najdojmljivijh izvođača Delbonove trupe, Bobòu, koji je u psihijatrijskoj bolnici u Aversi bio zatočen četrdeset godina, pa postao glumac ili - kako kaže službena najava – “podsjetnik da nakon svakoga rata, dolazi li pobjeda ili poraz, na kraju, kako god bilo, stiže mir koji se uvijek postiže samo borbom svakog čovjeka za postizanjem vlastita poštovanjem“.

U svom prepoznatljivo eklektičnom stilu, Delbono koristi fragmente iz Procesa Franza Kafke,Danteove Božanstvene komedije te stihove pjesnikinje Alde Marini, ali i tekstove Antonina Artauda, Pier Paola Pasolinija, Walta Whitmana, Rainer Maria Rilke, Alejandra Pizarnikte.... i  puno, puno plesa izravno inspiriranog radom Pine Bausch, zbog čega je u predstavi Delbono,  angažirao i članicu njezine trupe, Marigiju Maggipinto, s kojom je prije dvadeset pet godina, točnije  1987. surađivao na Ahnen.

Sve to praćeno je glazbom Giuseppea Verdija, Niccole Paganinija i Petra Iljiča Čajkovskog, isprepletenom s namjenskim skladbama koje je napisao i uživo izvodi Alexander Balanescu, a koji je s Delbonom već surađivao na koncertu Ljubav i meso, istoimenom filmu te izvedbi na otvorenju biennala Evento 2011. u Bordeauxu.

Kako kaže službena najava:

„Poslije bitke“ je kompozicija koja širom otvara vrata naše egzistencijalne tame, u neprekinutoj bujici koja se probija kroz razotkrivenu prazninu. Kroz ritam glazbe i plesa, pronalazeći u riječima i pjesničkim stihovima sklad između jezika i osjećaja, svjedočimo kako se bol iz sadašnjosti preobražava u vjeru u budućnost. Izvođači Delbonove kazališne skupine neprestano se probijaju do neočekivanoga, u moru neprekidne preobrazbe, gdje je spasenje moguće tek nakon neizbježna brodoloma.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter