Login za korisnike

Ezopeja / putovanje prema Djetetu…

Što se događa kada se svijet basne sudari s digitalnim svijetom posjedovanja različitih virtualnih identiteta, žicama, ekranima, mobitelima…?

***

Ezop, grčki basnopisac, odlučio se upetljati u život jedne obitelji kroz različite dimenzije suvremene virtualne (ne)komunikacije, kako bi ih 'zarobio', zbunio, prestrašio, upozorio, nasmijao, i na kraju podsjetio na jednostavne istine koje su potrebne i dovoljne da bi čovjek živio dostojanstveno, ispunjeno i sretno.

No što se događa kada se svijet basne sudari s digitalnim svijetom novih prijateljstava, izlazaka, posjedovanja različitih virtualnih identiteta, žicama, ekranima, mobitelima...? Je li  moguće da životinje iz basne dobiju snagu koja će moći pobjediti silu virtualnih čudovišta? Jesu li ljudi prestali komunicirati  i jesu li životinje zaista one koje mogu čovjeka naučiti ponovno pričati?

Basna nalikuje svijetu djeteta u kojemu je sve očigledno, jasno, jednostavno i koji ne treba mijenjati i prilagođavati. Međutim, od svakog se djeteta traži da odraste, da se odrekne svog svijeta kako bi bio prihvaćen u svijetu odraslih. No, biti u svijetu odraslih danas znači biti u svijetu žica, računala i programa, brojeva i računa, stresa i brzine... Je li to zaista stvarnost koju odrasli žele dati u naslijeđe svojoj djeci? Da bi se 'iskupili' odrasli se moraju  vratiti svome djetinjstvu i djeci, a jedini način da to naprave jest da krenu u Ezopeju.

Pouka - podučavati i odgajati djecu smijemo jedino iskrenim i istinskim primjerom koji im dajemo samo njegujući te jednostavne istine u vlastitom životu (u ovom slučaju ako sami proputujemo Ezopejom).

autorski tim
Irena Vodišek Babajakostimograf
Kešidovkostimograf
Ana Bakotićkoreograf
Mario Ilinčićsnimatelj glazbe
Boris Križanovićoblikovatelj svjetla
Marica Grgurinovićredatelj
Ozren Bakotićscenograf
Ana-Marija Fabijanićskladatelj

izvođači
Elvis Bošnjak
Franko Jakovčević
Mia Roknić

Odgovori