Naslovnica > PREDSTAVE > Ljepotica i Zvijer

Ljepotica i Zvijer

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava 'Ljepotica i zvijer' u režiji Vita Taufera i dramatizacije Jelene Todini bit će prikazana u riječkome Teatru Fenice, unutar scene Zajc off.
autorski tim funkcija
Jean Maurice Eugéne Clément Cocteauautor predloška
Jelena Tondiniautor dramatizacije
Vito Tauferredatelj
izvođači uloge
Alen LiverićZvijer
Ana VilenicaII. sestra
Anastazija Balaž LečićLjepotica
Damir OrlićBrat
Dance Studioplesačice
Dražen MikulićOdvjetnik
Jasmin MekićUdvarač
Tanja SmojeI. sestra
Žarko RadićOtac

Tekst predstave je dekonstrukcija filmskog scenarija Jeana Cocteaua 'La Belle et la Bête' iz 1946. i poznate bajke Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont iz 18. stoljeća, a redatelj Vito Taufer odlučio se za osuvremenjenu verziju s glazbom i songovima trash poezije koje potpisuje Jelena Tondini, 23-godišnja studentica kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Originalna bajka se događa  u kući bogatoga trgovca koji ima tri kćeri, najmlađa od njih je Ljepotica. Bogati trgovac izgubi svoje bogatstvo i s kćerima se mora preseliti na imanje izvan grada. Otac mora otići i svaka kćer ima pravo nešto zaželjeti. Starije dvije zažele nakit i haljine dok Ljepotica zaželi ružu koja ne cvate u njihovome dijelu zemlje. Na povratku kući otac zaluta, u ružičnjaku dvorca ubere ružu za najmlađu kći, a dvorac pripada Zvijeri koja ga zarobi. Otac će ostati zarobljen osim ako ne pošalje svoju mlađu kćer u dvorac da živi sa Zvijeri. Po povratku otac to pokušava zatajiti Ljepotici, no ona ipak sazna i svojevoljno otiđe u dvorac živjeti kod Zvijeri. Zvijer Ljepoticu dobro primi, daruje joj lijepu odjeću te je svake večeri prosi, što ona odbija, a potom sanja zgodnoga princa. Ljepotica se zaželi doma, Zvijer joj dozvoli da ode na osam dana i da joj čarobno ogledalo preko kojega može vidjeti što se zbiva u dvorcu te prsten koji treba tri puta okrenuti da bi se našla u dvorcu. Ljubomorne sestre nagovore Ljepoticu da prekrši obećanje i ostane dan više. Ljepotica ima grižnju savjesti, pogleda u ogledalo te vidi Zvijer polumrtvu zbog slomljenog srca u ružičnjaku. Brzo okrene prsten i vrati se u ružičnjak. Zvijer je već mrtva, Ljepotica plače nad njim govoreći da ga jako voli. Zvijer oživi i pretvori se u zgodnoga princa. Saznajemo da je princa začarala vila i da prokletstvo može skinuti jedino prava ljubav.

Dok je u 18. st. bajka progovorila o ugovorenim brakovima i očevima koji su svoje kćeri za skroman miraz 'prodavali' nepoznatim bogatim muškarcima, današnja verzija vrti se oko novca, društva sumnjivog morala s novopečenim bogatašima bez pokrića, tajkuna i kapitalističkih moćnika zatvorenih u svojim dvorcima...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE