Naslovnica > PREDSTAVE > skup: igre

skup: igre

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Potencijal memorije kao mjesta za nastanak kazališnog čina, na Dubrovačkim ljetnim igrama propituje Saša Božić.
autorski tim funkcija
Duška Dražićautor izbora kostima
Petra Jelačadramaturški asistent
Josip Viskovićautor videa
Petra Hrašćanecsuradnik za scenski pokret
Saša Božićredatelj

Prva dramska premijera 62. Dubrovačkih ljetnih igara nastaje u suradnji s dobrovačkim centrom neovisne kulture - Art radionicom Lazareti, čime se - makar i simbolički - dokida dugogodišnji antagonizam tih sviju institucija.

Polazište projekta je kultna predstava iz zlatnog doba Igara, Držićev Skup, u režiji Koste Spaića, mitsko mjesto u kolektivnoj memoriji Dubrovnika.

Čega se zapravo tko sjeća, što od kazališta ostaje i treba li ga raditi za sjećanje, s građanima Dubrovnika i grupom izvođača koji su pokretu vični koliko i glumi, ispitivat će redatelj, dramaturg i koreograf - Saša Božić, koji sam projekt najavljuje ovako:

"Ova predstava se ni na koji način ne bavi Skupom, čak ni Skupom Koste Spaića toliko. Ovdje se radi o izvedbi građana Grada Dubrovnika koji su prisutni u predstavi kao video materijal, čiji su govori onda preneseni u scenski tekst koji izgovaraju glumci. Ta sjećanja ne generiraju moguću rekonstrukciju predstave nego otvaraju neke probleme. To su problemi življenja u Dubrovniku, odnosa Grada i Igara i problematiku načina na koji predstava živi u smislu da koloplet umjetničkih događanja u tom istom Gradu prije 30, 40, 50 godina priječi suočavanju s Dubrovnikom kakav je danas."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE