Search
Close this search box.

Gostioničarka Mirandolina (ri)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Fatalna ugostiteljica po drugi put u istoj sezoni otvara svoj lokal na domaćim pozornicama.
autorski tim funkcija
Jug Radivojevićautor adaptacije
Jug Radivojevićredatelj
Aleksandar Denićscenograf
Predrag Potočnjakoblikovatelj svjetla
Morana Čaleprevoditelj
Magdalena Lupi Alvirautor adaptacije prijevoda
Magdalena Lupi Alvirdramaturg
Žak Valentasuradnik za scenski pokret
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf

Gostioničarka Mirandolina ili u izvorniku La locandiera, komedija Carla Goldonija prvi put izvedena 1752. godine, drugi je premijerni naslov 9. Riječkih ljetnih noći. Predstava nastaje u koprodukciji sa festivalom Grad Teatar Budva, a režira je Jug Radivojević (1972) na hrvatskoj je kazališnoj sceni relativno nepoznato ime, iako iza sebe ima brojne kazališne predstave i niz nagrada, uključujući i onu posebnu Sterijinog pozorja za predstavu Instant seksualno vaspitanje , 2008. Zanimljivo je i da je iste godine baš njegova režija Mirandoline (!) u produkciji kazališta Boško Buha pobijedila na festivalu Dani komedije u Jagodini, osvojivši dotada najveću ocjenu u povijesti festivala.

Sin redatelja Radoslava i glumice Ljiljane Radivojević, diplomirao je režiju na FDU u klasi Svetozara Rapaića, a danas je na istom fakultetu i asistent na katedri za glumu. Lani je figurirao kao jedan od potencijalnih kandidata za prvog čovjeka JDP, no na koncu taj posao nije dobio.

Mirandolina je priča o vlasnici svratišta u Firenzi, spomenutoj Mirandolini. Mirandolina osvaja srca svih ljudi kojima daje konačište. U njezinom konačištu odsjela su tri stranca: dva u nju zaljubljena, a treći, vitez di Ripafratta, koji nije naklonjen ženama, postupa s njom grubo i izruguje se slabosti svojih drugova. Mirandolina mu se želi osvetiti, pokoriti ga, kazniti i poniziti. Služi se laskom i pretvaranjem, hini da prezire muškarce. Tako stječe vitezovo povjerenje i poštovanje jer je vitez smatra ženom zdrava razuma. Štoviše, smatra je toliko izvanrednom ženom da se i zaljubi u nju. Mirandolina ga muči, ponizuje i pred njegovim očima udaje se za drugog – čovjeka svoga staleža.

Ovo je već druga produkcija istog naslova na domaćim scenama u sezoni 2011/2012, a onu prvu kao koproducenti potpisuju HNK Zadar i Zagreb, i to u režiji Saše Broz.

Grad teatar Budva:

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE