Login za korisnike

Gostioničarka Mirandolina (ri)

Fatalna ugostiteljica po drugi put u istoj sezoni otvara svoj lokal na domaćim pozornicama.

***

Gostioničarka Mirandolina ili u izvorniku La locandiera, komedija Carla Goldonija prvi put izvedena 1752. godine, drugi je premijerni naslov 9. Riječkih ljetnih noći. Predstava nastaje u koprodukciji sa festivalom Grad Teatar Budva, a režira je Jug Radivojević (1972) na hrvatskoj je kazališnoj sceni relativno nepoznato ime, iako iza sebe ima brojne kazališne predstave i niz nagrada, uključujući i onu posebnu Sterijinog pozorja za predstavu Instant seksualno vaspitanje , 2008. Zanimljivo je i da je iste godine baš njegova režija Mirandoline (!) u produkciji kazališta Boško Buha pobijedila na festivalu Dani komedije u Jagodini, osvojivši dotada najveću ocjenu u povijesti festivala.

Sin redatelja Radoslava i glumice Ljiljane Radivojević, diplomirao je režiju na FDU u klasi Svetozara Rapaića, a danas je na istom fakultetu i asistent na katedri za glumu. Lani je figurirao kao jedan od potencijalnih kandidata za prvog čovjeka JDP, no na koncu taj posao nije dobio.

Mirandolina je priča o vlasnici svratišta u Firenzi, spomenutoj Mirandolini. Mirandolina osvaja srca svih ljudi kojima daje konačište. U njezinom konačištu odsjela su tri stranca: dva u nju zaljubljena, a treći, vitez di Ripafratta, koji nije naklonjen ženama, postupa s njom grubo i izruguje se slabosti svojih drugova. Mirandolina mu se želi osvetiti, pokoriti ga, kazniti i poniziti. Služi se laskom i pretvaranjem, hini da prezire muškarce. Tako stječe vitezovo povjerenje i poštovanje jer je vitez smatra ženom zdrava razuma. Štoviše, smatra je toliko izvanrednom ženom da se i zaljubi u nju. Mirandolina ga muči, ponizuje i pred njegovim očima udaje se za drugog – čovjeka svoga staleža.

Ovo je već druga produkcija istog naslova na domaćim scenama u sezoni 2011/2012, a onu prvu kao koproducenti potpisuju HNK Zadar i Zagreb, i to u režiji Saše Broz.

Grad teatar Budva:

 


Odgovori

POVEZANE VIJESTI