Login za korisnike

Micro

Mikroskopska rock-opera koju ostvaruju pramuzička stvorenja – apsurdna, smiješna i demonska – u potrazi za zvukom koji će im utažiti primordijalnu glad.

***

Predstavljen na festivalu u Avignonu 2010. godine, 'Micro' je djelo nekadašnjeg plesača u trupi Gillesa Jobina, a potom i suradnika Eurokazovoj publici dobro znanog Aureliéna Borya (‘Plan B‘, ‘Sedam dasaka varke‘, ‘Bespredmetno), danas etabliranog redatelja – Pierra Rigala. ‘Micro‘ je zapravo duhovito teatralizirani energični koncert, kojeg sam autor naziva ‘mikroskopskom rock-operom’, a u kojem osim instrumenta svira i sve ostalo – od elektronike i prostora, do objekata i tijela.

Pierre Rigal je tu u ulozi nesvakidašnjega dirigenta, orkestratora i koreografa polifonih intenziteta električnih instrumenata, usmjeren na samu fizikalnost zvuka. Rezultat je glazba, zvučnost koju ne samo da čujemo nego možemo i vidjeti kako se ona formira i producira. Koncert se gradi postupno; izvođači izvlače tonske mase iz neočekivane interakcije tijela s tijelom, tijela i instrumenta, iz grubosti i nježnosti intrumenta s drugim instrumentom.

Nadahnut ikonama rocka dvadesetog stoljeća, Rigal svojem timu muzičara (francuski bend MoonPallas), glumaca i plesača zadaje ograničene prostorne i izvedbene parametre kako bi stvorio strogo kontroliranu napetost potrebnu za skladanje muzičke i scenske dramatičnosti.

 

autorski tim
Pierre Rigalautor koncepta
George Dysonoblikovatelj zvuka
Frédéric Stolloblikovatelj svjetla
Sylvie Marcuccikostimograf
Joan Cambonoblikovatelj zvuka

izvođači
Gwenaël Drapeau
Julien Lepreux
Malik Djoudi
Mélanie Chartreux
Pierre Rigal

Odgovori