Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 2. Festival novog cirkusa

2. Festival novog cirkusa

Cirkus nije jeftina ulična zabava, niti je gravitacija barijera slobodnom kretanju. Uvjerite se u to kroz 5 dana predstava za cijelu obitelj, te filmski, izložbeni, teoretski i radionički dio programa.
Share on facebook
Share on twitter

2. Festival novog cirkusa održava se od 20. do 25. studenoga u prostorima Studentskog centra, na Akademiji dramskih umjetnosti i u Tvornici Jedinstvo.

Koncepcijska odrednica festivala je „Relativnost barijera“. Selektirane predstave bave se stoga, često kroz fizikalnu odrednicu visine ili drugih metričkih kategorija, umjetnikovom borbom s preprekom ili su iznikle iz suočenja s vlastitim nemogućnostima, borbe s ograničenjima, zadanostima ili pogreškama.

Drugo izdanje Festivala novog cirkusa u Zagreb dovodi cirkusko-kazališne predstave iz Finske (ovogodišnja zemlja-partner), Francuske, Nizozemske, Švicarske/Australije, Portugala i Njemačke, kao i tri hrvatske premijere (Tigar Teatar, Hram, Grupo Amazonas). Uz filmski, izložbeni, teoretski (predavanja) i praktični (radionice) dio programa, festival završava partyjem na kojem će snage odmjeriti DJ i PJ – disk jockey na gramofonima, a pancakes jockey na električnim pločama za palačinke.

Ulaznice za festivalske predstave kupuju se u festivalskom uredu u Klubu SC, Integralu u Pothodniku, Superheroes Shopu u Preradovićevoj 34, kao i na mjestima izvedbi, sat vremena prije predstave, ako nisu rasprodane.

ponedjeljak, 20.11.2006., 20:00
velika hala Tvornice Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Compagnie Moglice-Von Verx (Francuska): "I look up, I look down..."

www.moglice-vonverx.com

Nekad polaznice famozne francuske škole CNAC, danas otvarateljice drugog Festivala novog cirkusa. Četvrta predstava ovih dviju djevojaka specijaliziranih u zračnim tehnikama, nazvana "I look up, I look down...", ekskluzivnim zagrebačkim gostovanjem tek otpočinje svoj međunarodni život. Obješene na pet i pol metara visokom kvadru, Chloé Moglia i Mélissa Von Vépy bore se s tonu teškom masom, fizički interpretirajući život na rubu. Snovi o letenju, bestežinskom stanju, slobodi, ali isto tako i praznina koja izaziva, ponori koji mame... Ova predstava fascinantne ženske snage i energije revitalizira mjesto na kojem se ogleda ljudska nemoć i nadmoć svega onoga u što smo spremni vjerovati.

utorak, 21.11.2006., 20:00
velika hala Tvornice Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Circo Aereo & Rinne Radio (Finska): "Fritt Fall"

www.circoaereo.net

Circo Aereo vodeća je skupina finskog suvremenog cirkusa, Rinne Radio najznačajniji je predstavnik finskog electro-jazza. Njihov zajednički projekt "Fritt Fall" spoj je koncerta i performansa, izvedbena kombinacija u kojoj u prostoru vise obješeni instrumenti, reflektori, ali i sami izvođači. Trapezistica i žongler u živoj zvučnoj kulisi predstavljaju minimalistički pristup cirkusu uz intenzivan kontakt s publikom. Circo Aereo izvodio je svoje predstave od Švedske do Mađarske, od Italije do Kanade. Rinne Radio, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj mješavini stilova i utjecaja također je proputovao svijet – od Europe do Japana, od Rusije do Afrike.

srijeda, 22.11.2006., 18:00
Teatar ITD - polukružna, Savska 25
Circus Klomp (Nizozemska): "De Klompendans"

www.circusklomp.nl

Circus Klomp kombinira akrobatiku s fizičkim humorom i onim najboljim iz nizozemskog folklora. Glavni su likovi "Plesa klompi" ruralni par Driekus i Bertha. Odjeveni u narodne nošnje predstavljaju cirkuski show inspiriran nizozemskim selom. Krave, mlijeko, položaj žene, položaj krave... Metle, rifljače i valjci za tijesto, debela svinja Fatty, divlji rodeo na željeznom konju Stevenu, ples klompi s ludom kravom Marthom... Oblikujući svoj vrt, farmeri rado ostvaruju blisku interakciju s publikom koja se pridružuje plesu klompi, narodskom razgovoru ili akrobatskoj demonstraciji. Ulična predstava uselila je u kazalište na jednako bizaran način na koji je i nizozemska tradicija upotrebljena uz suvremeni samoironični odmak.

srijeda, 22.11.2006., 20:00
Teatar ITD - velika, Savska 25
Tigar Teatar (Hrvatska): "Cirkus Šardam"
premijera

U ovoj dosad u Hrvatskoj neprevođenoj i neizvođenoj drami majstora apsurda Danila Harmsa, glavni likovi su članovi marionetskog kazališta koji izvode niz naizgled besmislenih cirkuskih točaka. Građanin Vjertunov im se želi pridružiti no nije dovoljno vješt, a nije ni marioneta te je stoga nepodoban za njihov cirkus. Ova oštra Harmsova satira u doba diktature proletarijata bila je zamaskirana u dječju dramu, no s vremenske distance publika može u njoj zapaziti žalce protiv bilo kojeg oblika totalitarizma. Radom na ovom Harmsovu tekstu Tigar Teatar pokušava pomaknuti svoje dosadašnje granice produkcije predstava za djecu k nekim novim područjima: interakciji, angažiranim temama, dramaturški opravdanoj uporabi akrobatike i klaunerije, pružanju svježijeg i zanimljivijeg sadržaja svojoj standardnoj publici.

četvrtak, 23.11.2006., 20:00
velika hala Tvornice Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
Hram (Hrvatska): "Putovanje"
premijera

www.hram.bravehost.com

Nakon prošlogodišnjih "Triju vezujućih sila", jedna od najnaprednijih domaćih cirkuskih skupina vraća se u Zagreb predstavom "Putovanje". Splitski Hram upriličit će premijeru ove dinamične predstave upravo na drugom Festivalu novog cirkusa. Specifični akrobatski vokabular ovog puta prati ljudsku sklonost kretanju, kako fizičku, tako i onu iz domene fluidne unutarnje "mobilnosti", bilo da je riječ o snovima, željama ili sjećanjima.

četvrtak, 23.11.2006., 22:00
Teatar ITD – velika, Savska 25
Capoeira Regional Zagreb - grupo Amazonas (Hrvatska): "Maculele"
premijera

Iako daleko od definicija novog cirkusa, Festival novog cirkusa odlučio je otvoriti izvedbeni prostor ovoj skupini nedovoljno tradicionalnoj da bi nastupala na smotrama folklora, a nedovoljno "suvremenoj" da bi ih se promatralo kroz kategorije suvremenog plesa. Grupo Amazonas specifičnim akrobatsko-plesnim rječnikom capoeire pričaju legendu o Maculeleu, mladiću odbačenom od strane muškoga svijeta jer nije htio ići u lov. U plemenskom sustavu nisu još bili čuli za mogućnost civilnog služenja vojnog roka, ali to nije spriječilo Maculelea da sam obrani svoje selo od jačih protivnika.

petak, 24.11.2006., 20:00, velika hala Tvornice Jedinstvo
O último momento (Portugal/Francuska): "contigo"
& Ante Ursić (Hrvatska/Njemačka): "Edward"

www.scenesdecirque.org/compagnie-o-ultimo-momento.php

João P. Pereira Dos Santos iznimna je pojava u novijoj cirkuskoj generaciji. Prepoznat i od legendarnoga Josefa Nadja, ovogodišnjeg izbornika Festivala u Avignonu, svoje tijelo akrobata na šest metara visokoj kineskoj motki učinio je toliko bliskim plesnome tijelu. Upravo na poziv avignonskog festivala dogodio se susret portugalskoga akrobata s jednim od najznačajnijih suvremenih europskih plesnih koreografa Ruiom Hortom. Predstava "contigo" ("za tebe") rezultat je toga susreta.

www.art-of-ante.de

Nijemac hrvatskih korijena Ante Ursić prvi put nastupa u zemlji svojih predaka. U svome radu služi se devilstickom, plesnim metalnim štapićima, kao stilskim sredstvom - "Edward" je kraća točka za koju je inspiraciju tražio u filmovima Tima Burtona i skurilitetima freakova iz davno prošle cirkuske epohe. Ante je s ovom točkom na ovogodišnjem Festivalu Cirque de Demain u Parizu osvojio posebnu nagradu žirija, a na festivalu Sol y Circo u Syltu prošle godine nagrađen je zlatom.

subota, 25.11.2006., 17:00 i 19:00
Teatar ITD - polukružna
Tom Greder Oskar (Švicarska/Australija): "Bon voyage"

www.tomoskar.com

Crvena lokomotiva igračka klizi niz tračnice. Krajolici kroz koje prolazi čisti su sublimat manipulatorove imaginacije koji je svojim umijećem fizičke i facijalne ekspresije šalje na mnogo dalji put nego što to na prvi pogled izgleda. Tom Greder Oskar, Švicarac s australskim državljanstvom (ili obratno, njegov kozmopolitski svijet ne poznaje takve striktne gabarite), jedan je od najvećih svjetskih performera putnika. Živeći na dva kontinenta, a radeći i na svima ostalima, u proteklih je dvadeset godina službeno proputovao čak 1.523.400 kilometara. Predstava "Bon voyage", koja interaktivno uvlači i samu publiku, govori o toj vječnoj potrebi za kretanjem koje ne poznaje prepreke.

subota, 25.11.2006., 20:00
Teatar ITD - velika
Circus Factory - prezentacija radionice cirkuskih vještina

Nakon prošlogodišnje iznimno uspješne intenzivne cirkuske radionice s romskom i neromskom mladeži, festivalski projekt Circus Factory ovog je puta na istoj pozornici spojio mlade ljude s invaliditetom i one koji ga nemaju.
NAPOMENA:

Komplet ulaznica za svih deset predstava: 250 kuna studenti / 350 kuna svi ostali

Cijene radionica: žongliranje 100 kuna, akrobatika 100 kuna, BodyStorm 200 kuna, žongliranje plus akrobatika 150 kuna, žongliranje plus BodyStorm 250 kuna, akrobatika plus BodyStorm 250 kuna, žongliranje plus akrobatika plus Bodystorm 300 kuna

O svemu više na www.cirkus.hr

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE