Login za korisnike

Igra parova

Društvene igre mogu biti i zabavne i opsane, ovisno o tome s kim ih, kad i gdje igrate.

***

Matjaž Zupančič, kazališnu je karijeru započeo studijem režije i dramaturgije u Ljubljani i Londonu, osamdesetih godina prošlog stoljeća, a potom se posvetio režiji i vođenju Eksperimentalnog gledališča Glej. Devedesetih se počinje intenzivno baviti (dramskom) književnošću, pa je do danas uz dva romana (Obiskovalec  i Sence v očesu), napisao i deset drama, za koje, među inim nagrađen i četirima Grumovim nagradama. Uz to, potpisao je i četrdesetak režija, a danas je i redovni profesor režije na AGRFT.

Njegova drama Igra parova objavljena je 2004. godine u zbirci Četiri drame (Cankarjeva založba), a premijerno izvedena iduće godine na sceni SLG Celje, da bi je 2008. godine Miran Zupanič i ekranizirao za RTV Sloveniju.

Priča je to o dva para koji čije je prijateljstvo, kao i mnoge drug stvari u njihovim životima, s vremenom postalo - rutina. Jedan par dočekuje drugi na standardnu večeru petkom, no umjesto prijateljice i njezina ostarjela muža na vratima se ista dama pojavi sa - mladim ljubavnikom. Četvoro protagonista se zapliće u igru razotkrivanja tajni iz prošlosti i otkrivanja istine, u kojoj sve do kraja ne znamo, tko je uistinu vodi.

Večera se pretvara u igru parova, u kojoj je onaj koji je stalno varao biva najviše prevaren, a najveća se žrtva nakon mnogo godina trpljenja osvećuje za sve svoje muke...

U koprodukciji Zorin doma i HNK Varaždin predstavu režira Zvonimir Ilijić.

 


Odgovori