Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Festival novog cirkusa 2007.

Festival novog cirkusa 2007.

Festival novog cirkusa po treći put se održava u Zagrebu od 28.11. do 3.12., a gostuju grupe iz Francuske, Italije, Španjolske, Finske i Hrvatske.
Share on facebook
Share on twitter

506d.jpg

Kako bi se u cirkusu, ako se bavite žongliranjem ili, još bolje, akrobatikom, izraz ‘treća sreća’ mogao prevesti s ‘već odavno prekasno’, nećemo ga upotrijebiti pišući o ovom festivalu, već ćemo samo spomenuti da je festival već postao redovna zagrebačka jesenska atrakcija.

Uz radionice i predavanja, festival je svakako najpoznatiji po predstavama, a ove godine u šest dana bit će predstavljeno osam cirkuskih skupina. Tema festivala je ‘cirkus zvuka’ pa su tako i predstave, kako kažu organizatori, gdje ‘cirkus odbija biti tek vizualni spektakl, te svoje poruke komunicira i dramskim tekstom, glazbom ili nekom drugom vrstom manifestacije zvuka’ birane po tom ključu.

Festival otvara francuska skupina La scabreuse s predstavom [ Taïteul ] Jean-Michela Guya, koji će na festivalu održati i predavanje o povijesti i estetici modrenog cirkusa. Predstavu izvodi troje izvođača – žongler, akrobat i glazbenica, a bave se potragom za smislom koji im neprestano izmiče. Kažu da predstava, nastala u svijetu gdje različiti globalni i manje globalni problemi stvaraju osjećaj nesigurnosti što dovodi do kriza identiteta, ne daje odgovore, već samo postavlja pitanja.

Talijanski Microband Frankfurter Allgemeine Zeitung nazvao je ‘braćom Marx glazbene klaunerije’, a kao što iz ovog možete pretpostaviti, radi se o dvojici iznimno duhovitih glazbenika – ulomak iz njihove predstave najbolje govori sam za sebe.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=45n0rZ3x2MY]
Microband

Compagnie Non Nova iz Francuske izvodi predstavu ‘Jongleurs pas confondre’, kombinaciju predavanja i izvedbe, a Katraska Companyia iz Španjolske predstavlja se ‘Microglophoneom’, uličnim teatrom u kojem se jedan klaun i jedan DJ igraju balonima, mikrofonima i glazbom, a sve to skupa upakirano je crnu kutiju, ali, kao što možete vidjeti, ne onu teatarsku.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=r6HpwRDHPMs]
Microglophone

Prva hrvatska predstava na festivalu je ‘Priča puno priča’ Cirkusa vjetra, u kojoj autor i izvođač Dubravko Lapaine iskušava različite mogućnosti i sviranja digiridooa, a iz Hrvatske također dolazi i Hram, kojeg smo na Festivalu novog cirkusa mogli gledati i u njegovim proteklim izdanjima, ovaj put s predstavom 'Leptirovo sjećanje'.Hrvatsko-francusku koprodukciju, predstavu 'Les Saintes Amères', izvodi L’Estock Fish, a radi se o žonglerskoj predstavi koju ćemo gledati predzadnjeg dana festivala.

'Discussions' koji dolazi iz Finske, a autori su mu Ville Valo i Kalle Hakkarainen, već smo ukratko predstavili ovdje, i podsjetit ćemo vas samo da im je ovo već drugo gostovanje u Zagrebu, gdje su otvorili prvo izdanje Festivala novog cirkusa 2005. Ove godine pripala im je čast da festival zatvore.

Program festivala možete pronaći na njihovom službenom sajtu, tj. ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE