Naslovnica > Zanimljivosti > Premijera ‘Rata svjetova’

Premijera ‘Rata svjetova’

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
Na današnji dan 1938. godin, svijet je stao. Jer je jedan radijski redatelj otkrio moć lažnog dokumentarca. Odnonda ga gledate - svaki dan.

Kad je 30.10.1938. na američkoj radio postaji CBS (koja je danas jedna od vodećih američkih tv-kuća) oglašeno spuštanje vanzemaljaca na Zemlju, točnije u mjestašce Grover's Mill u državi New Jersey, započeo je val masovne histerije. Danas se zna da su novinski natpisi o tisućama ljudi koji u panici napuštaju kuće i bježe glavom bez obzira bili pretjerani, i da više duguju vremenu u kojem je noviji medij, radio, otimao primat novinama, no u policijskim arhivima zaista su ostali su zabilježeni pozivi uznemirenih građana.

Sve to 'skrivio' je tada dvadesettrogodišnji Orson Welles, u jednom od prvih eksperimenata s formom koju bismo danas zvali mockumentary. Naime, 'Rat svjetova' H.G.Wellsa, pisac Robert Koch je za radio adaptirao u tzv. news bulletine, koji su tada bili uobičajena radijska izvjestiteljska forma, ili da pojednostavimo - bila je riječ o radio-drami s prekidima za lažne vijesti. Wellsov roman o vanzemaljskoj invaziji smjestio je u sadašnje vrijeme, scene su igrane kao izravno javljanje s mjesta događaja, a sve se zapravo odigravalo u CBS-ovom studiju gdje je Welles uz pomoć nekolicine glumaca, orkestra i specijalnih efekata ravnao 'Marsovskim napadom' na Zemljane.

'War of the Worlds' bio je i jedan od prvih pokušaja istraživanja utjecaja medija koje je Sveučilište Princeton uz financijsku podršku Rockefeller Foundation provodo kroz tzv. 'Radio Project', a jedan od glavnih istraživača bio je i slavni muzikolog i filozof Theodor Adorno. 'Radio Project' istraživao je utjecaj masovnih medija na ljude, a prema njihovim podacima, čak je 25% slušatelja povjerovalo u Wellesovu  Halloween zezanciju.

Radio-drama se sastojala od lažnih izvještaja renomiranih znanstvenika, izjava uspaničenih građana, problema u radijskom prijenosu izazvanih prekidom veza i vanzemaljskim uništenjem zemaljske tehnologije do javljanja nepostojećeg ministra unutarnjih poslova, no ipak je čak na tri mjesta izdano upozorenje da se zapravo radi naprosto fikcionalnom uratku.

Međutim, kako je Welles znao da se istovremeno na konkurentskoj radijskoj stanici (NBC-ju) odvija nešto popularniji program, proračunao je da se većina slušatelja ni neće uključiti prije dvanaeste minute, kad je na drugoj stanici išao glazbeni broj, a u 'ratu svjetova' jedno od upozorenja već prošlo...

'Marsovska invazija' nastavila se od New Jerseyja prema New Yorku, gdje prvi dio prijenosa završava očajničkim vapajem radioamatera koji pita 'Ima li još koga u eteru?!', a u drugom dijelu slijedili su izvještaju znanstvenika o posljedicama, kao i završetak priče u kojem  se saznaje da su Marsovci stradali pokošeni zemaljskim mikrobima i bakterijama.

U atmosferi nadolazećeg II. svjetskog rata histerija oko 'Rata svjetova' bila je, zapravo, očekivana, pa neki i danas smatraju kako je svrha 'Radio Projecta' bila eksperimentirati s mogućim učincima 'psihološkog rata', te je CBS pretrpio brojne javne kritike zbog emisije. Orson Welles i Mercury Theater on the Air, kako se zvala skupina koja je redovno tjedno izvodila radio-drame, bili su spašeni od javnog linča samo zbog činjenice da je kroz radio-igru triput emitiran disclaimer, iako su ga mnogi, očito, propustili ili krivo shvatili. CBS je čak morao obećati da više neće koristiti slavnu uzrečicu 'We interrupt this programme' ukoliko ona zaista ne prethodi izvanrednim vijestima.

Danas je Wellesov 'Rat svjetova' najpoznatiji kao jedan od prvih i najvažnijih medijskih eksperimenata koji se bave razlikovanjem realnosti i fikcije, a ima i onih koji još i dan-danas misle kako je zapravo riječ o teoriji zavjere. Ako ste njihov istomišljenik, možete ih potražiti ovdje.

Svi oni koji bi htjeli sami provjeriti što je uzrokovalo toliku paniku kompletnu snimku 'Rata svjetova' u originalu mogu čuti scrollaju li malo niže, a za one koji bi možda radije sve to pročitali, pronašli smo i transkript.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter