Naslovnica > Zanimljivosti > Praizvedba ‘Zrinjskog’

Praizvedba ‘Zrinjskog’

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
4. studenoga 1876. godine u Zagrebu je praizvedena opera 'Nikola Šubić Zrinjski' Ivana plemenitog Zajca.

U ljeto 1566. zbila se povijesna bitka pod Sigetom, u kojoj se velikoj turskoj vojsci pod zapovjedništvom sultana Sulejmana Veličanstvenog i vezira Mehmeda Sokolovića, u osvjačkom pohoduUgarskom u ljeto 1566. ispriječila nevelika skupina pod zapovjedništvom hrvatskoga bana Nikole Zrinjskog. Siget je u opsadi izdržao mnogo duže nego je to itko mogao očekivati, a nakon što im u pomoć nisu priskočile carske bečke trupe, posada je i dalje branila grad te na koncu sva izginula u posljednjem jurišu u rujnu 1566.

Prvi je zbivanja iz sigetske bitke na scenu izveo njemački dramatičar Theodor Körner, u drami Niklas graf von Zriny, a čijom je premijerom 4. listopada 1834. otvoren Stankovićev gornjogradski teatar.

Gotovo četiri desetljeća kasnije, inspiriran uz povijesne događaje upravo Körnerovom dramom, libreto za junačku operu Nikola Šubić Zrinjski napisao je Hugo Badalić. Glazbu je skladao te na praizvedbi 4. studenog 1876. godine u Zagrebu u Narodnom pozorištu, orkestrom ravnao Ivan pl. Zajc.

Odonda do danas, Zrinski suvereno drži drugo mjesto najpopularnijih domaćih opera, dok je na prvom i dalje nedostižan Ero s onoga svijeta, pa se u U boj, u boj! danas nalazi na repertoaru sve četiri nacionalne operne kuće.

No, popularnost Zrinskog davno je prešla domaće granice, pa je tako danas već općepoznata činjenica da se U boj, u boj! redovito nalazi i na repertoaru - japanskih zborova!

U boj, u boj!
Mač iz toka braćo:
Nek dušman zna
Kako mremo mi!

Grad naš već gori,
Stiže do nas već žar:
Rik njihov ori,
Bijesan je njihov jar!

K’o požar taj
Grudi naše plamte;
Utiša rik
Mača naših zvek.

K’o bratac brata
Zrinjskog poljub’te svi,
Za mnom na vrata,
Vjerni junaci vi!

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE