Naslovnica > Zanimljivosti > Praizvedba ‘Seviljskog brijača’

Praizvedba ‘Seviljskog brijača’

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
Jedna od danas najpopularnijih komičnih opera na praizvedbi u rimskom Teatro Argentina propisno je izviždana.

Napisan kao predložak za komičnu operu, Seviljski brijač je prošao zanimljiv put do svog, danas vjerojatno najpoznatijeg, opernog ostvarenja. 1772. tekst Pierra de Beaumarchaisa odbila je pariška Comédie-Italienne za koju je operu zamislio. Comédie-Italienne bila je poznata po prikazivanju opernih i dramskih ostvarenja u izvedbi talijanskih glumaca, zbog čega ne čudi kako je Beaumarchais svoj predložak temeljen na commediji dell’arte namijenio upravo njima. 1773. preradio je predložak u dramski tekst, a praizvela ga je Comédie-Française 1775.

Nakon toga, prvu operu po Seviljskom brijaču skladao je Giovanni Paisiello, dok je dvadesetak godina kasnije, 20. veljače 1816. pod imenom – Almaviva ili uzaludan oprez, u Teatru Argentina u Rimu praizvedena verzija koja je doživjela bezbroj postava i koja uživa planetarnu popularnost – ona Gioachina Rossinija, za koju je libreto po Beaumarchaisovom predlošku napravio Cesare Sterbini.

Iz dužnog poštovanja mladi Rossini molio je Paisiella da mu dopusti da sklada operu istog sadržaja, što je ovaj i dopustio smatrajući kako ne postoji mogućnost da će Rossini skladati operu bolju od njegove, čak naprotiv – očekivajući njegov potpuni neuspjeh. Praizvedba je i prošla tako, uz glasno negodovanje publike i nekoliko scenskih ekscesa, no kroničari ipak navode kako je u publici bio velik broj 'navijača' plaćenih od Rossinijevih rivala.

Tome usprkos, Seviljac je ubrzo postao hit, a Paisiello je preminuo i ostao gotovo nepoznat.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter