Search
Close this search box.

Praizvedba drame ‘Peter Pan’

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
Prije no što je postala omiljeni roman, priča o nestašnom dječaku koji nikada neće odrasti bila je - drama.

Relativno je nepoznat podatak da je Petra Pana njegov autor, škotski romanopisac i dramatičar J.M. Barrie, prvo napisao kao dramu koja je praizvedbu doživjela 1904. godine i odmah postigla velik uspjeh.

Prethodilo joj je prvo spominjanje istog lika romanu za odrasle istog autora, naslovljenom The Little White Bird, iz 1902. godine.

Potaknut uspjehom predstave, Barrie je napisao roman Peter and Wendy, kasnije nazvan jednostavno Peter Pan, koji je objavljen 1911. godine i odonda ne prestaje biti inspiracijom za brojne obrade i prerade.

Praizvedba drame Peter Pan, or The Boy Who Wouldn't Grow Up zbila se 27. prosinca 1904. na sceni Duke of Yorke's kazališta u Londonu, a naslovnu jke ulogu u toj, kao i u brojnim produkcija koje su slijedile (kako u kazalištu tako i na filmu) igrala žena - Nina Boucicault.

The Very First Peter Pan on StageNjezin brat Dion Boucicault režirao je predstavu u kojoj je dvostruku ulogu Kapetana Kuke i g.Georgea Darlinga igrao Sir Gerald du Maurier, u stvarnom životu ujak dječaka koji su inspirirali dramu.

Predstava je odmah postala golemi hit, a već godinu dana kasnije dobila je i inačicu na Broadwayu. I tamo je u naslovnoj ulozi bila glumica - Maude Adams, koja je s alternacijama tu rolu tumačila više od desetljeća.

1906. kao jednu od protagonistica glavne uloge sam je autor teksta odabrao glumicu Pauline Chase, koja je u originalnoj londonskoj postavila tumačila jednog od Izgubljenih dječaka.

Gđica Chase igrala je Petra Pana sve do Božića 1913. kad se odlučila povići iz glumačkog posla zbog - udaje.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE