Search
Close this search box.

Praizvedba drame ‘Kralj Ubu’

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
Na današnji dan 1896. godine u pariškom Théâtre de l’Œuvre praizvedena je i odmah s repertoara skinuta danas kultna drama Alfreda Jarrya.

Koliko god da ste obrazovani u povijesti drame i kazališta, malo je vjerojatno da  ste čuli za čovjeka po imenu Felix-Frederic Herbert, a upravo je on zaslužan za rođenje nadrealizma i teatra apsurda.

Rečeni je gospodin, naime, bio navodno tako užasan profesor fizike u liceju u Rennesu, da su tamošnji đaci Henry Morin i brat mu Charles njemu ''u čast' napisali skeč Les Polonais iliti Poljaci, a koji se redovito izvodio po kućama i zabavama školaraca. Isti je dospio u ruke 15-godišnjem Alfredu Jarryu i toliko mu se svidio da ga je godinama dorađivao sve dok iz prvobitnog skeča nije nastala drama Kralj Ubu iliti Ubu roi, koju teoretičari danas smatraju rodonačelnim tekstom nadrealnog i teatra apsurda.

Praizvedena je 10. prosinca 1896. u pariškom Théâtre de l’Œuvre uz pripadajući skandal, te nakon burne reakcije publike u kojoj je među inima sjedio i  William Butler Yeats, odmah skinuta s repertaoara. Ta je zgoda posljedično gotovo u potpunosti definirala Jarryjev život, a on se sam s dramom toliko srodio da se na kraju života počeo potpisivati kao - Ubu.

Tekst je kasnije preseljen u lutkarsko kazališta i tamo kratko izvođen, da bi s vremenom stekao kultni status, a sam mu je Jarry napisao i dva nastavka od kojih niti jedan nije izveden za njegova života.

Tekst je djelomično parodija Shakespearovih drama MacbethHamlet i Kralj Lear, začinjena frivolno-opscenim pubertetskim doskočicama, no zahvaljujući Jarryevu talentu, rezultat je zapanjujuće koherentan i svojevrsni izraz podsvjesti.

Na početku komada, Ubu predvodi revoluciju u kojoj ubija kralja Poljske i većinu kraljevske obitelji. Potom pod izgovorom velikih reformi pobije svo plemstvo i sve državne službenike, a jednog od svojih dojučerašnjih miljenika baci u zatvor... ovaj pobjegne i zatraži zaštitu od ruskog cara, pače nagovori ga da napadne Ubua... to se i dogodi, a slijede borbe u Ukrajini, napad medvjeda, lažno ukazanje anđela Gabrijela i brojna druga čudesa...

Kralj Ubu doživio je svu silu obrada u raznim medijima, po njemu je nazvan i eksperimentalni američki rock band, a u regionalnim je okvirima poznat kao kultna predstava Ateljea 212 iz 1964. godine u režiji Ljubomira Mucija Draškića, sa Zoranom Radmilovićem u naslovnoj ulozi. Predstava se na repertoaru zadržala skoro 20 godina, do smrti glavnog protagonista, a njezinu snimku u cijelosti možete pogledati u našoj videoteci, tj. ovdje.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE