Naslovnica > Zanimljivosti > Praizvedba Donizettijeve opere ‘Lucia di Lammermoor’

Praizvedba Donizettijeve opere ‘Lucia di Lammermoor’

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
Opera čija je arija 'Il dolce suono' stvorila ili slomila brojne sopranske karijere, praizvedena je 26. rujna 1835. godine u napuljskom Teatro San Carlo.

26. rujna 1835., u trenutku kad je njen autor Gaetano Donizetti uživao vrhunac slave jer su druga dvojica velikih belakantističkih autora, Bellini i Rossini, napustila talijanske pozornice (Bellini je umro, a Rossini se povukao u mirovinu) u napuljskom Teatru San Carlo premijerno je izvedena 'Lucia di Lammermoor'. Donizetti se prije toga proslavio s čak dvadesetak opera, a 'Lucia' se danas smatra njegovom najpopularnijom operom, te pripada najizvođenijim opernim naslovima uopće. Međutim, u vrijeme praizvedbe smatrana je vrhunskom 'stilskom vježbom' za pjevače, jer sadrži pjevački iznimno zahtjevnu ulogu, namijenjenu koloraturnom sopranu, no do dvadesetog stoljeća, kad ju je svojom izvedbom popularizirala Maria Callas nije bila pretjerano izvođena, niti je postojao preveliki interes za sadržaj opere.

A za sadržaj ove ljubavne priče s elementima fantastike je zaslužan poznati britanski pisac iz razdoblja romantizma Sir Walter Scott, čija je priča 'The Bride of Lammermoor' inspirirala nekolicinu glazbenih djela, pa tako i Donizettija te libretista Salvatorea Camarrana. U središtu radnje je svađa između dviju utjecajnih obitelji, Ashtona i Ravenswooda. Ashtoni su zauzeli dom Ravenswooda, a usred političkih previranja i borbi za vlast naći će se mladi ljubavni par – Lucia, čiji brat Enrico se nada pridobiti zaštitu moćnog Artura tako što će je udati za njega, i Edgar, koji je, naravno, pripadnik suparničke obitelji, a Ashtoni su ga protjerali s njegova posjeda te živi u samotnom tornju pokraj mora.

Edgardo mora pobjeći iz zemlje te on i Lucia izmjenjuju prstenje i zaklinju se jedno drugom na vječnu vjernost, premda je Lucia neposredno prije njihova susreta ugledala duh djevojke koju je jedan od Ravenswooda ubio točno na mjestu gdje su zakazali sastanak, no Lucia odbija vjerovati zlokobnom znaku te ne shvaća pojavu duha kao prijetnju i upozorenje.

Lucijin je brat u međuvremenu priprema za svadbu s Arturom, te joj pokazuje lažno pismo kojim joj želi dokazati da ju je Edgardo u međuvremenu zaboravio i ostavio zbog druge. Nakon nagovaranja, ona popušta, te potpisuje svoj pristanak za vjenčanje. Edgardo se u tom trenutku vraća, bjesni na Luciju jer smatra da ga je izdala te traži svoj prsten natrag i uništava ga.

Enrico izaziva Edgarda na dvoboj, a pobješnjela Lucia ubija svog novopečenog supruga, te u jednoj od najpoznatijih arija 'Il dolce suono', fantazira o životu s Edgardom. Brat joj oprašta, vidjevši da je njeno stanje već prešlo u ludilo,  nakon kojeg će Lucia klonuti u smrt, a Edgardo će se ubiti kako bi joj se pridružio na drugom svijetu...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE