Search
Close this search box.

Praizvedba Brittenove opere ‘Okretaj zavrtnja’

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
The Turn of the Screw iliti Okretaj zavrtnja komorna je opera Benjamina Brittena nastala po narudžbi Venecijanskog biennala na kojem je, u Teatro La Fenice, i praizvedena 14. rujna 1954. godine.

The Turn of the Screw iliti Okretaj zavrtnja  komorna je opera Benjamina Brittena nastala po narudžbi Venecijanskog biennala na kojem je, u Teatro La Fenice, i praizvedena 14. rujna 1954. godine.

Libreto za nju napisala je prema istoimenoj hit knjizi Henry Jamesa Myfanwy Piper, supruga scenografa Johna Pipera, s kojim je Britten prethodno surađivao na nekoliko opera. Priča je smještena u viktorijansko doba i prati sudbine dvoje siročadi koju progone duhovi njihove služinčadi, od kojih ih pokušava zaštiti nova guvernanta... U mračnoj atmosferi isprepliću se stvarnost i mašta, izrečeno i podrazumijevano, uključujući nikad izrečenu, ali jasno prisutnu povijest seksualnog zlostavljanja...

Zanimljivost libreta u odnosu na Jamesov original jest činjenica da duhovi u operi govore te na taj način postaju aktivni protagonisti, a Britten ga je uobličio u prolog i 15 varijacija odvojenih orkestralnim interludijima.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE