Naslovnica > Zanimljivosti > Dan kad je ‘Carrie’ ušla u legendu

Dan kad je ‘Carrie’ ušla u legendu

DATUM DOGAĐAJA:
GODINA DOGAĐAJA:
Na današnji dan 1988. s programa Virginia Theatrea skinut je mjuzikl 'Carrie', čija je propast na Broadwayu postala toliko slavna da je dobila i vlastitu uzrečicu.

Sve je počelo još 1974. godine kad je Stephen King napisao roma Carrie, a dvije godine kasnije Brian de Palma po njoj snimio i instant hit horror film sa Sissy Spacek u naslovnoj ulozi.

Koncem 80-tih Terry Hands tadašnji ravnatelj Royal Shakespeare Company, tražio je naslov kojim bi nastavio financijskih uspjeh netom postavljenih Les Misérables, te iz nepoznatog razloga zaključio da bi to mogla biti baš Carrie. I to kao  - mjuzikl.

Predstavu je potpisao autorski dream-team: autor stihova Dean Pitchford i skladatelj Michael Gore upravo su tad osvojili Oscara za glazbu u Fame, dok je  libretist Lawrence D. Cohen kasnije napisao scenarij za Footloose

No, Handsova vizija inscenacije bila je očito previše – publika je navodno bježala iz gledališta vrišteći, scena je bila puna ‘krvi do koljena’, a nije se prezalo ni od korištenja lasera i kojekakvih drugih čudesa… Londonsku praizvedbu u veljači 1998. kritičari su sasjekli, a predstava je potom na vrat na nos preseljena na Broadway gdje je doživjela tek 16 pretpremijera i 5 izvedbi da bi potom, 15. svibnja 1988. otišla u legendu s čak 8 milijuna dolara gubitka.

Posljedica je bila uzrečica ‘nije se dogodilo još od Carrie‘, po kojoj je poslije nazvana i knjiga Not since Carrie, koja dokumentira 40 godina propalih projekata na Broadwayu, ali i totalna depresija autora koji desetljećima više nikome nisu dozvoljavali da Caarie postavi na pozornicu.

Na koncu su popustili 2012., o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter