Nora Ephron

datum rođenja: 19.5. 1941.
mjesto rođenja: New York
datum smrti: 26.6. 2012.
mjesto smrti: New York


Nora Ephron rođena je 19. svibnja 1941. godine u obitelj pisaca i scenarista. Njezini roditelji  Henry Phoebe Ephron, inspirirani njezinom ranim djetinjstvom napisali su dramu Three’s a Family,koja je s priličnim uspjehom igrala na Broadwayu u sezoni 1943/1944 doživjevši skoro 500 izvedbi. Potom su, temeljem Norinih pisama sa fakulteta napisali i komediju Take Her, She’s Mine (1963), koja je također na Broadwayu u režiji Georgea Abbotta doživjela više od 400 izvedbi.

No, Nora nije odmah nastavila njihovim stopama, već je karijeru 60-tih godina prošlog stoljeća započela kao novinarka New York Posta, a potom je izvještavala o medijima, modi i ženskim pravima za Esquire i New York Magazine. 1975. godine objavila je knjigu esejaCrazy Salad, a 1983. nakon raspada svog drugog braka sa istraživačkim novinarom  Carlom Bernsteinom napisala je roman Heartburn i potom ga adaptirala za istoimeni film.

Uslijedile su i druge hollywoodske narudžbe pa je do početka 90-tih posve zapostavila novinarstvo i posevtila se filmu potpisavši scenarije za filmove poput Silkwood When Harry Met Sally, a za scenarij potonjeg bila je nominirana i za nagradu Oscar.

Kao filmska redateljica debitirala je 1992. filmom This Is My Life, za koji je scenarij napisala u partnerstvu sa vlastitom sestrom Deliom. Iduće godine napisala je i režirala Sleepless in Seattle, po kojem se već neko vrijeme priprema i broadwayski mjuzikl, potom You’ve Got Mail, Hanging Up i druge, a njezin posljednji film bio je Julie & Julia.

Ephron je na Broadwayu debitirala 2002. dramom Imaginary Friends, koja je istraživala književno rivalstvo Lillian Hellman i Mary McCarthy. Produkcija je bila kratkog vijeka, a sama je Ephron u više navrata izjavljivala kako je to istovremeno najbolji tekst kojeg je napisala, ali i njezin najveći neuspjeh.

2009. godine adaptirala je memoare Illene Beckerman u predložak za off-Broadwaysku predstavu Love, Loss, and What I Wore, seriju monologa pet žena o povezanosti ključnih trenutaka u njihovim životima sa – odjećom koju su njima nosile. Predstava je bila aposlutni hit na Off-Broadwayu, a odnonda do danas isti je tekst postavljen diljem svijeta u produkcijama koje su redovito upošljavale velike ženske zvijezde kao što su:  Tyne Daly, Kristen Wiig, Jane Lynch, Parker Posey, Blythe Danner, Samantha Bee, Rosie O’Donnell, Julie White, America Ferrera, Brooke Shields i Janeane Garofalo.

IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI