Đuro Utješanović rođen je 1943. godine u Bosni i Hercegovini te je rano ostao bez oba roditelja. Osnovnu školu završio je u Kikindi, a kao tinejdžer, 1956. odlazi u Split gdje je pohađao šumarsku školu zajedno s još jednim velikim hrvatskim glumcem Ivicom Vidovićem.

Poslije upisuje Šumarski fakultet u Sarajevu, ali ga napušta nakon dvije godine i odlazi u Zagreb, gdje će kasnije upisati glumu.

U Zagrebu završava Akademiju dramskih umjetnosti, nakon čega je deset godina član ansambla kazališta Gavella. Glumio je u velikim Gavellinim i hrvatskim predstavama poput Krležinog ‘Kraljeva‘ i Brechtovog ‘Života Galilejevog‘ u režiji Dine RadivojevićaBuechnerove Dantonove smrti‘ i ‘Patnji gospodina Mockinpotta‘ Petera Weissa u režiji Božidara Violića i mnogim drugim.

Potom se intenzivnije posvećuje radu na filmu,  zaigravši – među inim - u  ’Hajdučka vremena‘ (1977) i ‘Vlakom prema jugu‘ (1981), glumeći tada nepopularne uloge žandara i ustaša. Od 90-tih naovamo Utješanović je glumio u Oscarom nagrađenoj ‘Ničijoj zemlji‘, potom ‘Je li jasno, prijatelju?‘, ‘Tri muškarca Melite Žganjer‘, ‘Kad mrtvi zapjevaju‘, ‘Rusko meso‘ i ‘Ne zaboravi me‘.

Široj publici najpoznatiji je po televizijskim ulogama. Nastupio je u brojnim serijama poput ‘U registraturi‘, ‘Lažeš, Melita‘, ‘Smogovci‘, ‘Putovanje u Vučjak‘ i ‘Puno parom‘, a publici je bio posebno drag kao Tetak u ‘Večernjoj školi‘ Željka Pervana.

Odgovori