Naslovnica > VIJESTI > INFO > Prosvjed protiv istjerivanja civilnog društva iz Zagreba

Prosvjed protiv istjerivanja civilnog društva iz Zagreba

Odluka Grada Zagreba da doslovno preko noći i retrogradno poveća najamnine gradskih prostora organizacijama civilnog društva, i to od 4 do 10 puta, potonje je natjerala na prosvjed. Ove subote, na Cvijetnom trgu.
Share on facebook
Share on twitter

Slijedom spomenute sporne odluke, najmanina koju HDLU plaća za korištenje Meštrovićeva paviljona povećana je sa  5.700,00 kn mjesečno, na 44.071,00 kn mjesečno, dok su iznosi najmanina za ateljee u vlasništvu Grada Zagreba iznajmljene članovima HDLU-a skočile i do 400%.

Zbog svega toga, HDLU je pokrenuo i peticiju koju potpisati možete ovdje, a nakon što je ista u samo par dana skupila impresivan broj potpisnika, Grad se oglasio solomunskim rješenjem, obećavajući subvencioniranu cijenu najma trima organizacijama za koje je procijenio da su od presudne važnosti - već spomenutom HDLU, Zagrebačkom plesnom centru i  - Histrionskom domu, kojem ionako već svake godine isplaćuje četvrt milijuna kuna subvencija za režijske troškove?!?

Pravi razlog odluke Grada da drakonski poveća cijene najma objasnio je na prošloj sjednici Gradske skupštine sam Gradonačelnik: proračun se puni sporije od očekivanog i gradu nedostaje barem 300 milijuna kuna.

Pa ih je odlučio oteti - civilnom društvu i to nakon što je nezavisnoj kulturi već uskratio 11 milijuna kuna, koje je ista Skupština namjenski izdvojila u gradskom proračunu.

Zbog svega navedenog, brojne će organizacije civilnog društva i pojedinci ove subote, 19.5.2012. u 13 sati prosvjedovati na Cvjetnom trgu. Na akciju su pozvani - svi.

Poziv na prosvjed prenosimo u cijelosti.

***

Pozivamo vas da se pridružite prosvjednoj akciji povodom krajnje nekorektne odluke Grada Zagreba o višestrukom povećanju cijene najma gradskih prostora za nekomercijalne, društveno korisne djelatnosti organizacija civilnog društva. Akcija će se održati ove subote (19.5.2012.) u 13 sati na Cvjetnom trgu. Ponesite sa sobom bunt ključeva i obucite majice svoje udruge, ukoliko ih imate.
Ova odluka izravno ugrožava opstanak aktivnosti i usluga koje organizacije civilnog društva iz najrazličitijih područja: od građanskog aktivizma, zaštite i promicanja ljudskih prava, pomoći ženama žrtvama obiteljskog nasilja do zaštite okoliša, aktivnosti mladih i za mlade, rada s djecom, obrazovanja te umjetnosti i kulture.
Pridružite se i zajedno s nama iskažite svoje neslaganje s istjerivanjem civilnog društva iz grada.

Teatar.hr financiraju isključivo njegovi čitatelji pretplatama ili donacijama.
Ukoliko nas želite podržati donacijom to možete učiniti ovdje, a pretplatiti se možete ovdje.
Hvala vam!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI