Login za korisnike

Body in a Metal Structure

SKulptura ili instalacija? Ples ili dekontrukcija? Prosudite sami.

***

Dans.Kias je skupina koju je 1995. godine osnovala austrijska koreografkinja i plesna umjetnica Saskia Hölbling, a koja je dosad za svoj rad nagrađena između inog i Prix d’Auteur du Conseil Général de la Seine-Saint-Denis 2000 (Francuska) i Österreichischer Tanzproduktionspreis 2002 (Austrija).

Body in a metal structure predstavlja, kaže njihova službena najava "početak "squatting" projekta serije plesnih performansa koji se poput parazita nastanjuju na mjesta gdje po prirodi ne pripadaju, okupirajući zgrade i objekte. Nadahnjuju se novim lokalitetima i njihovom infrastrukturom, pa tako nezamjetni prostor i neiskorištena građevinska skela koje zbog njihove sveprisutnosti često niti ne uočavamo, postaju mobilna skulptura i izvedbeni prostor.

U središtu ove skulpture, koja djeluje kao da nije potpuna, nalazi se tijelo koje nastoji dekonstruirati odnose koje skulptura kao takva tvori s okolišem koji ju okružuje, na neki način upućujući suptilno na građansku neposlušnost. U svijetu autocesta, sivih fasada i građevinskih lokacija te prostora reklama koji se sve masovnije pozicioniraju te plijene pažnju te pomažu da se globalne potrebe transformiraju u kontinuirani konzumerizam, nalazimo tijelo koje se izravno s njima suočava. Ono koristi čelične cijevi, oštre rubove, šarafe i spojke koje izviru sami po sebi izvan te konstrukcije te ih pretvara u vlastite spojke, stvara svoj vlastiti dom, svoju vlastitu arhitekturu žudnje i razvija vlastiti vrhunac između kože i metala."

[jwplayer mediaid="99084"]

autorski tim
Saskia Hölblingkoreograf
Gudrun Lenk-Waneautor skulpture - izvedbene konstrukcije
Nik Hummerskladatelj
Reto Schubigeroblikovatelj svjetla
Simon Hajóstehnički voditelj
Laurent Goldringkoreograf

izvođači
Saskia Hölbling

Odgovori