Login za korisnike

Here comes the Crook

Što će u budućnosti ostati od prvog poznatog mjuzikla, a što od kazališta općenito? Propituje – The Loose Collective.

***

The Black Crook teatrolozi drže prvim mjuziklom u formi kakva nam je danas poznata, iako su za njega većinom korištene adapatcije već postojećih, a ne namjenski napisanih songova.

Liberto za njega napisao je američki dramatičar Charles M. Barras, koristeći motive Goetheova Fausta, Weberova Der Freischütz i brojnih drugih tada dobro znanih predložaka, a predstavu je na scenu broadwayskog kazališta  Niblo’s Garden kojim je sam upravljao, postavio William Wheatley.

Premijera se zbila 12. rujna 1866. pred čak 3200 gledatelja, koliko ih je Noblo’s Garden primao, i tamo su potom odigrane još rekordne 473 izvedbe!

Predstava je potom dugo turirala, doživjela je i brojne obnove, a po njoj je 1916. snimljen i istoimeni nijemi film.

Za Barrasovom su se 'patchwork' tehnikom poveli i članovi austrijskog The Loose Collective, koristeći The Black Crook kao polazište i okvir svoje predstave - Here Comes the Crook.

Njihova je predstava smještena u budućnost, te kontrapunktirajući tradicionalne i futurističke elemente propituje koje su kazališne forme još 'neosvojene'...

The Loose Collective skupina je sa sjedištem uAustriji koju čine umjetnici različitih nacionalnosti i iz različitih disciplina: od suvremenih plesača do glazbenika. Alex Deutinger, Alexander Gottfarb, Marta Navaridas i Anna Maria Nowak osnovali su ovaj kolektiv 2009. godine sa željom da stvaraju plesne i glazbene produkcije koje nisu zasnovane na hijerarhijama koje se često nalaze u pojedinim disciplinama.
Here COmes the Crook njihova je prva velika predstava za potrebe koje surađuju s Ircem  Michaelom Dolanom te s dvoje članova bečkog benda 78plus, a koji tijekom predstave glazbu izvode u živo.

 

autorski tim
Alex Deutingerautor koncepta
Michael Dolanautor koncepta
Alexander Gottfarbautor koncepta
Marta Navaridasautor koncepta
Anna Maria Nowakautor koncepta
Guenther Bergerskladatelj
Stephan Sperlichskladatelj
78plusskladatelj
Hanna Hollmannkostimograf
Peter Thalhameroblikovatelj svjetla
Jacob Baniganvanjski suradnik

izvođači
78plus
Alex Deutinger
Alexander Gottfarb
Anna Maria Nowak
Marta Navaridas
Michael Dolan

Odgovori