Login za korisnike

Autoportret Raskoljnikov / Bolero – Les Hommes

Double-bill francuske plesne trupe Didier Thérona, čije su obje sastavnice inspirirane slavnim predlošcima – romanom i orkestralnom skladbom.

***

Samouki francuski koreograf Didier Théron svoj je koreografski rukopis formirao pod utjecajem radova Mercea Cunninghama, Dominique Bagouet i Trishe Brown. Vlastitu je plesnu komapniju osnovao 1987., a već iduće godine pobijedio na koregrafskom natjecanju Hivernales d’Avignon. Inspiraciiju često pronalazi u romantičarskim temama i književnim djelima (Dostojevski, Beckett, Kafka), a vlastitu poetiku opisuje kao "kontroliralo pulsiranje, grubi pročišćeni pokret i grafičku kompoziciju".

Na 29. Tjedan suvremenog plesa stiže s dvjema koreografijama, solom Autoportret Raskoljnikov, nastalom, naravno, prema Zločinu i kazni  F.M.Dostojevskog. Roman mu, kako kaže "služi kao predtekst za specifičan oblik istraživanja pokreta i tijela u scenskom prostoru; bavljenje ludilom, specifičnim vokabularom koji se igra s tenzijama, impulsima, ekstremnim situacijma nestabilnosti te s trenutcima u kojima energija naprosto para prostor."

Druga koreografija kojom će se predstaviti publici 29. TSP bit će dio trilogije Shanghai Boléro, naslovljen - Les Hommes iliti muškarci. Cijela je trilogija nastala po narudžbi Shanghai World Expo 2010., a kao polazište koristi, naravno, Ravelov Bolero. Inspirirana je Ravelovim “Bolérom”, koji je ovdje tek u ulozi podrške.

autorski tim
Didier Théronkoreograf
Daniel Mencheskladatelj
Alain Paradisoblikovatelj svjetla
Michèle Murrayumjetnički savjetnik
Catherine Nodenoblikovatelj svjetla
Eve Enjalrictehnički direktor
Johann Sebastian Bachskladatelj

izvođači
Benjamin Dukhan
Didier Théron
Lorenzo Dallaï
Samuel Watts

Odgovori