Naslovnica > PREDSTAVE > Terra Nova

Terra Nova

GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Neuro-tehnološki projekt skupine CREW pokušat će doslovno manipulirati sviješću publike u zagrebačkom MSU, a sve u sklopu Eurokaza.
autorski tim funkcija
Ina Rilkeprevoditelj (na engleski)
Koen Goossensassistent tehnologije
Dieter Lapauwkoordinator filske produkcije
Marije de Witkostimograf
Eric Jorisredatelj
Eric Jorisautor koncepta
Stef De Paeperedatelj
Vincent Jacobskoordinator tehnologije
Krengoblikovatelj zvuka
Chantalla Pleiterumjetnički assistent
Leo Verlindenscenograf
Kim Rensoblikovatelj svjetla
Laurens Le Grandoblikovatelj svjetla
Olivia Mortierkostimograf
Peter Verhelstautor teksta
izvođači uloge
Andrea Novoselaosobni asistent
Ivar Roban Krizicosobni asistent
Jorre Vandenbussche
Lana Harjačekosobni asistent
Matea Petrićosobni asistent
Mateja Pribanićosobni asistent
Matija Mrakovčićosobni asistent
Robby Cleiren
Stef De Paepe
Teuta Butučiosobni asistent

Eurokaz je, zajedno s osam partnera iz sedam europskih zemalja, jedan od koorganizatora dvogodišnjega projekta Terra Nova koji sufinancira program EU Kultura 2007 –2013. Projekt je nastao na inicijativu belgijske skupine CREW, koja djeluje na granici umjetnosti i novih tehnologija, a praizveden je lani na festivalu u Avignonu, povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja medijskog maga Marshalla McLuhana.

Uz pomoć za to posebno razvijene i iznimno kompleksne opreme, vizualnih, auditivnih i taktilnih senzacija, belgijski prvaci 'neuro-tehnološkog teatra', skupina CREW, pokušat će doslovno manipulirati sviješću publike, rekreirajući pri tom utrku R. F. Scotta da osvoji Južni pol.

Sluzbena najava kaže:

Terra Nova, kombinacija je kazališne predstave i inovativnog iskustva imerzije (uronjavanja, potonuća). Središnje pitanje, koje se oslanja na najnovija istraživanja u području svijesti i neurologije, glasi: Što čini naše ja? Kako doživljavamo sebe? Kako definiramo svoje stanje svijesti i ima li koristi od manipulacije njime?

Izvedba se narativno konstituira oko dramatična putovanja istraživača R. F. Scotta, koji početkom 20. stoljeća sudjeluje u utrci za osvajanje Južnog pola. Priča o tom fatalnom pothvatu zakreće se u niz senzornih doživljaja kroz koje prolazi svaki gledatelj, postajući, zahvaljujući kompleksnoj opremi i virtualnom mizanscenu, dijelom bizarne ekspedicije koja se odigrava u njegovu vlastitom mozgu. Amalgam vizualnih, auditivnih i taktilnih senzacija izručuje sudionike putovanja projekta Terra Nova u još nespoznatu unutrašnjost sebe samih, na prag zapanjujuće nove prostorne ravnoteže.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter