Naslovnica > PREDSTAVE > Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena

Femme Fadal – San o Amáliji Rodrigues u slikama kazališta sjena

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
Hommage kraljici fada uz pomoć sjena, lutaka i - Jelene Radan.
autorski tim funkcija
Dean Trdakdramaturg
Morana Dolencredatelj
Morana Dolencautor lutaka
Jelena Radmanovićautor lutaka
Boris Sekulićautor lutaka
Pedro Abreuautor glazbene obrade
Patrik Dolenckostimograf
Marinko Radočajoblikovatelj svjetla

Fado (lat. fatum, sudbina) je tradicionalna portugalska glazba rođena početkom 19. stoljeća u lisabonskim krčmama. Njezine teme isprva su obuhvaćale crtice iz boemskog života prostitutki, mornara, svirača i pjevača - ljubav, ljubomoru, strasti, ali i onaj tipični portugalski osjećaj čežnje po imenu saudade te svojevrsnu apatiju i pomirenost sa sudbinom koja se ogleda u samom nazivu te glazbe.

Prva glasovita fado pjevačica bila je Maria Severa Onofriana (1820 - 1846), dok je u dvadesetom stoljeću fadu svjetsku slavu donijela Amália Rodrigues. Od skromne prodavačice naranči Amália je vrlo brzo došla do velikih svjetskih koncertnih dvorana prometnuvši se u jednu od najznačajnijih portugalskih kulturnih ikona. Unatoč slavi i uspjehu, tijekom života nikada je nije napuštao pesimizam i svojevrsni fatalizam, pa je više puta sama spominjala kako ju je od pokušaja samoubojstva spasilo gledanje filmova - Freda Astairea.

Osim priče o Amáliji, u ovoj predstavi želja je ispričati priču o jednom narodu, njegovoj glazbi i burnoj povijesti. Ili kako kažu autori:

Slušajući fado u mislima se roji bezbroj slika: crnih, bijelih, šarenih, portugalskih. To je glazba u kojoj se sjetni tonovi izmjenjuju s vedrima. Kad bi glazbu bilo moguće predočiti slikom, fado bi bio prostor u kojem se poigravaju svjetlost i sjene. Lutkarska umjetnost (kazalište sjena i teatar objekta) stoga je prirodan izbor koji predstavi donosi slobodu izražavanja, stihovi i glas prenose priču, a glazba ih svojom formom spaja.

Fado za nas ima i miris, boju i okus.

Femme Fadal nije biografija Amálije Rodrigues, ona je naš zajednički san o Amáliji, o jednom vremenu za kojim čeznemo. A čežnja se, kao što znamo, na portugalskom kaže saudade

Predstava kombinira tehniku kazališta sjena sa fadom, kojeg uživo izvodi njegova neslužbena ambasadorica u Hrvata - Jelena Radan.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE