Naslovnica > PREDSTAVE > Vodni rat

Vodni rat

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Ozbiljne igre s vodom, vodom kao kišnicom, krvlju i robom', uz pomoć šahtofona i brojnih citata, predstavljaju vam Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo
autorski tim funkcija
Damir Kruhakoblikovatelj svjetla
Tanja Vrviloautor
Ivan Marušić – Klifnadzorne kamere
Ivan Marušić – Klifoblikovatelj zvuka
Ana Hušmanautor videa
Damir Bartol Indošautor
izvođači uloge
Damir Bartol Indošhidraulička šahtofonija
Tanja Vrvilohidraulička šahtofonija

Nakon što je za šahtofone iz svoje lanjske produkcije Teatra &TD i Perforacija, Kriegspiel Damir Bartol Indoš 'zaradio' T-HT nagradu @ MSU, njihov scenski potencijal nastavlja istraživati i u svom najnovijem scenskom projektu koji također nastaje u suradnji s Tanjom Vrvilo.

Osim šatofonima Vodni rat se bavi vodom kao jednim od ključnih političkih pitanja današnjice, a u tu svrhu kompilira materijale preuzete iz raznih izvora od  tekstova Wilhelma Reicha i pjesnika Vladimira Čerine, do bolivijskog aktivista Oscar Olivera Foronde, preko 'Kapitalizma i šizofrenije' Gillesa DeleuzeaPierre-Félixa Guattarija do onih njemačko-američkog dramatičara, povjesničara i sinologa Karla Augusta Wittfogela i - Gang of Four.

Vodni rat propituje ozbiljne igre s vodom, vodom kao kišnicom, krvlju i robom. U ovom ekstremnom muzičkom teatru voda je umjetničko i političko pitanje. Vodnim zvukovima i zavrtajima vektora brazdaju se strategije hidrauličkog carstva koje zauzimaju slike zemlje shvaćene kao pustinja ili more.

Zovem se Oscar Olivera Foronda. Rođen sam u državi Ororu, na visokom platou, u malom gradu Voda Castille, u znaku Vodenjaka i vodni sam aktivist. Došli smo u Cochabambu 1960-te, kada sam imao pet godina. Moj otac je bio vojno lice, a moja majka je bila radnica u tvornici tekstila. Kupili su zemlju u predgrađu i odlučili izgraditi našu kuću. Ovo je ljevak šprickante s kojom sam polijevao šoder i cement u privremenom hidrauličkom jarku. Kad sam navršio šesnaest godina počeo sam raditi u tvornicama, a posljednjih 25 godina radim u tvornici cipela Manaco. Bio sam u Vodnom ratu i glasnogovornik sam Koalicije za obranu vode i života. Mi radimo s velikom odgovornošću na pitanjima od presudnog javnog interesa. Istražujemo pustinju, borimo se protiv suše i prisilnih instalacija kartičnih vodnih satova, protiv prodaje kiše. Uz suhe bunare i stabla što se svijaju u šumama kao gumene cijevi, s gnjilom atmosferom koja izaziva emocionalnu tjeskobu i krizu planete, mi ne možemo izgubiti ovu bitku.

Moramo pobjediti, logičkim predstavljanjem stvari i procesa kakvi zaista jesu, a ne kao bludeće duše ili nabujali umovi. Ratujmo, jer to zahtijeva higijena! To je rekao Marinetti prije dvije godine, a pred par mjeseci Gabriele D'Annunzio pjeva ratu kao Chanteclair suncu. I tako, logički, ako im umakne i ta treća smicalica, preostaje četvrta. Da živi rat, D'Annunzio, Marinetti, futurizam, cigarete, higijena i - kultura! S dva bočna nadzorna šahtofona ispunjena mrežom okomito-vodoravnih opruga u metalnoj unutrašnjosti, povezana parovima opružnih bačava i trećim kliznim s mutnim ekranom i limenim koritom za skupljanje magnetske kiše - ulazimo u glatki hidraulički model vode. Vodnim zvukovima i zavrtajima vektora brazdamo strategije hidrauličkog carstva koje zauzimaju slike zemlje shvaćene kao pustinja ili more.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter